Snijeg prekrio veći dio Hrvatske

Objavljeno 22.02.2018 - Vijesti

Snijeg prekrio veći dio Hrvatske

Većinu Hrvatske prekrio je snijeg. Promet je djelomice otežan u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji te unutrašnjosti Dalmacije. Ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena, tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije. Vojska je u pomoć građanima već izašla u Vukovaru i Karlovcu.

Iz DUZS-a su poručili da situaciju kontinuirano prate, da su u kontaktu s predstavnicima lokalne samouprave i žurnih službi, a na teren su izašle i operativne snage civilne zaštite. Građani će putem lokalnih medija, ako bude potrebe, dobiti upute da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Za kontakte oko eventualnih potreba od 0 do 24 sata na raspolaganju su Županijski centri 112.

Ličko-senjski župan Darko Milinović uputio je danas DUSZ-u zahtjev za angažiranjem pripadnika Oružanih snaga kao ispomoć žurnim službama. Za 15 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Gospića, navodi se u priopćenju DUSZ-a.

Otkazana nastava u Delnicama i Brodu na Kupi

Zbog zimskih vremenskih uvjeta, snijega i olujnog vjetra nema nastave u školama u Delnicama i Brodu na Kupi, izvijestila je pročelnica Primorsko-goranske županije za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, najavivši da sutra vjerojatno neće biti nastave ni u školama u Skradu i Moravicama. Stilin je kazala kako je slična situacija u Hreljinu kraj Rijeke, gdje je bura iščupala ogradu ispred škole. Inače količine snijega su takve da širina kolnika u Delnicama dopušta prolaz tek jednog automobila, dok je pješačke hodnike nemoguće očistiti. Nanosi naguranog snijega protežu se do krovova s kojih pak vise ledene sige dugačke i više od dva metra.

Na Plitvicama je palo 27 centimetara novog snijega. U Delnicama ga ima više od metar, u Ogulinu, Gospiću i Slunju tijekom noći palo je dvadesetak centimetara novog snijega. I Zagreb se probudio pod bijelim pokrivačem. Od jutra su na terenu sve raspoložive ekipe zagrebačke zimske službe. Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet od Blizneca prema vrhu. Na Tuškancu se prevrnula ralica za čišćenje snijega te je promet u tom dijelu grada otežan. Trenutne visine snijega pogledajte ovdje.

Gledatelji nam šalju i snimke prometnih poteškoća, pa i nesreća. Ovaj video snimljen je na cesti Sisak-Popovača.

Nakon obilnog snijega i snažne bure slijede veliki temperaturni minusi. Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za Primorje i Kvarner te Velebitski kanal zbog sjeveroistočnog vjetra koji bi mogao puhati i do 150 kilometara na sat. Početkom idućeg tjedna uz jaku buru jutarnje temperature bit će i niže od minus deset.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u