Slovenski gospodarstvenici: Izbjegavati politička zaoštravanja s RH

Objavljeno 08.08.2017 - Gospodarstvo

Slovenski gospodarstvenici: Izbjegavati politička zaoštravanja s RH

Sporno granično pitanje moglo bi se negativno odraziti na poslovno ozračje pa politička zaoštravanja s Hrvatskom treba izbjegavati, prenosi mariborska Večer poruke slovenskih gospodarstvenika.

Naša i hrvatska poduzeća uzorno surađuju i vrlo su isprepletena. Zato smo posebno zainteresirani da se strasti smire i vodi smiren diplomatski i stručni dijalog o spornim pitanjima, kazao je za Večer direktor regionalne gospodarske komore slovenskog Prekmurja Robert Grah.

Ta slovenska regija odlično surađuje posebno sa susjednim hrvatskim Međimurjem i s Varaždinskom županijom, a razmjena stalno raste. Tako je izvoz iz Prekmurja u Hrvatsku lani po Grahovim riječima povećan za 30 posto, na gotovo 70 milijuna eura, dok je uvoz iz Hrvatske u tu regiju oko 40 milijuna eura, pa je po robnoj razmjeni Hrvatska za Prekmurje skoro jednako važna kao njemačko i austrijsko tržište.

Poduzeća s obje strane granice razvijaju suradnju i preko zajedničkih nastupa u inozemstvu, a naš je zajednički interes da se uskoro regulira i slobodan protok ljudi, kazao je Grah, s obzirom da i Slovenci i Hrvati do iduće godine za rad u susjednoj državi još uvijek trebaju radne dozvole.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u