Slovenci pokušavaju preoteti Mercator

Objavljeno 17.11.2017 - Gospodarstvo

Slovenci pokušavaju preoteti Mercator

Slovenski ministar gospodarstvo Zdravko Počivalšek ocijenio je u četvrtak kako odluka ljubljanskog Okružnog suda da ne prizna postupak izvanredne uprave Agrokora u Sloveniji otvara mogućnost da se stabilizacija Mercatora odvija na brži i učinkovitiji način, tj. na način da Slovenci preotmu Mercator i počnu s njime upravljati u ime tobožne stabilizacije.

Nadležni sud u Ljubljani sredinom srpnja priznao je postupak izvanredne uprave u Sloveniji,na što su se žalile slovenska vlada i Sberbanka. Okružni je sud u Ljubljani danas objavio ranije donesenu odluku kojom je odbacio žalbu odnosno prigovor slovenske Vlade, ali je odobrio prigovor Sberbank of Russia i Sberbank iz Ljubljane i ukinuo odluku o priznanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji.

U svakom slučaju, naš je cilj i ovako postignut, kazao je u izjavi novinarima ministar Počivalšek, istaknuvši kako je stabilizacija Mercatora i dalje glavni cilj slovenske države u ovom slučaju.

Okružni sud u Ljubljani žalbu slovenske vlade je odbio “zbog nedostatka pravnog interesa”, dok je žalbu ruske Sberbanke prihvatio jer je procijenio da hrvatski ‘lex Agrokor’ ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika.

Iz Agrokora su najavili da će na tu odluku uložiti žalbu Vrhovnom sudu Slovenije, koju već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji.

Odluka suda u Ljubljani nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i istodobno nema nikakav utjecaj na imovinu Agrokor koncerna u Sloveniji, istaknula je izvanredna uprava Agrokora u izjavi.

Slovenski mediji u četvrtak prenose interpretacije slovenskih pravnika prema kojima bi, potvrdi li Vrhovni sud odluku Okružnog suda iz Ljubljane, to značilo da bi Sberbank mogla tražiti ovrhu Agrokorove imovine u Sloveniji. To se odnosi na dionice Mercatora u kojemu Agrokor ima gotovo 70-postotni udio.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u