Slab odaziv na izbore za Europski parlament

Objavljeno 14.04.2013 - Izdvojeno

Slab odaziv na izbore za Europski parlament

Točno u 19 sati zatvoreno je svih 6.696 biračkih mjesta na prvim izborima za Europski parlament u Hrvatskoj, počelo je prebrojavanje glasova i najava kako će se prvi i neslužbeni rezultati doznati oko 22 sata, no ostaje gorak okus činjenice da su ovi izbori po još nečemu bili povijesni – rekordno malom odazivu. Noćas ćemo doznati hoće li Hrvatska srušiti neslavan rekord Slovačke, u kojoj je na euroizbore izišlo samo 19,63 posto birača.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin potvrdio je na HTV-u kako su do 21 sat obrađeni podaci sa 1.201 biračkog mjesta što je 17,94 posto ukupnog broja birališta. Prvi i neslužbeni rezultati izbora za Europski parlament očekuju se oko 22 sata.

Nisku izlaznost na euroizborima Hrvatin nije mogao komentirati rekavši kako postoji više razloga i konstatirajući da je riječ o ‘volji birača’.

Do 21,45 sati, obećao je prve rezultate objašnjavajući način brojanja i novosti kod glasovanja. ‘Prema podacima koje imamo, već je do sada obrađeno 1.201 od 6.696 biračkih mjesta koje imamo što je 17,94 posto obrađenih mjesta’, rekao je Hrvatin za HTV. Po njemu, to je već ‘znakovit broj’.

Nakon 22 sata, najavio je detaljno prikazivanje pristiglih rezultata te kako će se do ponoći znati konkretniji podaci o rezultatima. ‘Do ponoći ćemo imati velik broj obrađenih mjesta koji će dati određeni rezultat’, rekao je Hrvatin.

Politički analitičar Žarko Puhovski nije iznenađen činjenicom da je na euroizbore izašao mali broj birača. Po njemu, ‘mali odaziv mogao se i očekivati’, no ukazuje na jednu drugu stvar koju smatra ‘posebno velikom sramotom’ – činjenicu da su neke agencije za ispitivanje javnog mišljenja procjenjivale izlaznost i do 65 posto. ‘Prije mjesec dana rekao sam kako će izlaznost biti manja od 25 posto i to se obistinilo’, konstatirao je Puhovski.

Navodi i tri razloga koje smatra ključnima za slabu izlaznost. ‘Ljudima se ne radi ‘o glavi’, odnosno ne odlučuje ni o čemu bitnom, imali smo tri tjedna predizborne šutnje, a ne jedan dan i treće – to je vanjski znak depresije koja vlada u društvu’, smatra Puhovski.

Pesimistično prognozira kako ‘ni na lokalnim izborima neće biti velika izlaznost’ te ukazuje kako bi ‘bilo bolje da su izbori bili povezani’.

 

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u