Situacija u Agrokoru stabilizirana

Objavljeno 20.07.2017 - GospodarstvoVijesti

Situacija u Agrokoru stabilizirana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je zakonom o izvanrednoj upravi spriječen stečaj Agrokora te lančana reakcija na hrvatsko gospodarstvo te da su u posljednja tri mjeseca stvoreni preduvjeti za proces restrukturiranja tog koncerna.

Premijer je kazao kako je jutros Vlada primila pismeno izvješće izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka te kako se s njime razgovaralo o analizi prva tri mjeseca rada izvanredne uprave.

Plenković je poručio da se u nešto više od tri mjeseca uspjelo stabilizirati stanje u kompaniji, isplatiti plaće, zadržati radna mjesta, konsolidirati poslovanje, steći preduvjete da vjerovnici daju novu, svježu likvidnost u dva navrata.

Istaknuo je i uvjerenje da će prva tri mjeseca, tijekom kojih su angažirani međunarodni pravni savjetnici, savjetnici za poslovno i financijsko restrukturiranje i revizori biti dobar preduvjet za sam proces restrukturiranja, koje će slijediti u vremenu pred nama, gdje će se koncentrirati na maloprodaju kao jedan od temeljnih elemenata poslovanja, na prehrambene kompanije i poljoprivrednu proizvodnju, koja također čini velik dio aktivnosti.

Ramljak: Vrijeme i turistička sezona idu nam na ruku

Pri izlasku iz Vlade izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak rekao je kako koncernu vrijeme i turistička sezona idu na ruku, da je rast prehrambenih kompanija znatan te Konzum čeka dodatno restrukturiranje. Očekuje da će do kraja godine Konzum biti na pozitivnoj nuli.

Upitan kako gleda na kritike roll-up modela kreditiranja Agrokora, posebice kritike Goranka Fižulića, Ramljak je rekao da postoji odluka Trgovačkog suda kako je taj model u skladu sa zakonom te kako ni on ni Goranko Fižulić nisu pozvani da tumače zakon. Više od 20-ak banaka sudjeluje u tom kreditu, mislim da svaka od njih ima jako dobre pravne savjetnike i da su oni dali procjene o tome, a zašto Sberbanka ne sudjeluje, morat ćete njih pitati, kazao je Ramljak.

Dodao je i kako još nije odlučeno koje će se kompanije u sastavu Agrokora prodavati u sklopu restrukturiranja i kako za sada ne može reći koliki će na kraju biti otpis dugova.

Dalić: Zakon o izvanrednoj upravi donesen u posljednji trenutak

Zakonom je Vlada osigurala instrument da se i u ovako složenim krizama može upravljati na uređeni način koji štiti poslovanje i zaposlenost, odnosno obavila je svoju zadaću na brz i pravovremen način, ocijenila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

U prvom tjednu izvanredne uprave osigurano je interventno financiranje, isplaćene su plaće i 14. travnja je počela isplata dijela starog duga najugroženijim dobavljačima. Postupak izvanredne uprave, otvoren u zadnji čas, omogućavao je da se otpočne sa stabilizacijom poslovanja. Da je Vlada sa zakonom i tjedan dana zakasnila, poslovanje ne bi bilo moguće normalizirati ili bi normalizacija trajala mnogo dulje, naglasila je Dalić.

Od 480 milijuna eura novog financiranja s početka lipnja, kompanija je do danas povukla 320 milijuna eura, a do listopada može povući još 80 milijuna eura ako bude potrebno.

Trenutačno su u tijeku mjere za poboljšanje efikasnosti poslovanja, posebno u maloprodaji, te posebno u Bosni i Hercegovini, ali i proces za usklađivanje tražbina, jer je 21. lipnja istekao rok za prijavu tražbina, a 21. kolovoza Agrokor sudu mora dostavili konačni iznos svih tražbina.

Sredinom rujna bi, pak, trebali biti dostupni i nalazi izvanredne revizije te vjerodostojni rezultati poslovanja za cijelu grupu. U tijeku su i pripreme za prodaju non core imovine pokretnine, nekretnine i non core tvrtke, i to u postupcima javnog nadmetanja, kako bi se osigurala maksimalna transparentnost.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u