Šibenska tvrđava sv. Nikola i zadarski gradski bedemi pod zaštitom UNESCO-a

Objavljeno 09.07.2017 - TurizamVijesti

Šibenska tvrđava sv. Nikola i zadarski gradski bedemi pod zaštitom UNESCO-a

Šibenska tvrđava Sveti Nikola i zadarski gradski bedemi uvršteni su na popis svjetske baštine kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike. Odlučeno je to na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koji se održava u poljskom Krakowu.

Na popis svjetske baštine odbor je uvrstio i mletačke obrambene bedeme još tri talijanska grada i jednog crnogorskog.

Tvrđava Sveti Nikola, jedna od četiriju u Šibeniku, izgrađena je u 16. stoljeću radi obrane od turske najezde s mora na ulazu u šibenski kanal Sv. Ante. Jedinstvena je to građevina sazidana prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichellea i jedna je od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranu.

Zadarski bedemi u dužini od 3 km koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka republika za obranu od Turaka dio su obrambenog sustava koji omeđuje Poluotok.

41. zasjedanje UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, održava se od 2. do 12. srpnja u Krakowu u Poljskoj.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić se u središnjem Dnevniku HRT-a zahvalio svima koji su sudjelovali u proceduri dodjele “druge UNESCO-ve markice” gradu Šibeniku. Turističke karte kroje se prema UNESCO-vim spomenicima, a Šibenik je inače postao u zadnje 3-4 godine upravo po valorizaciji svoje povijesne i kulturne baštine, izjavio je Burić između ostalog.

Ante Galić, voditelj marketinga Turističke zajednice Grada Zadra, kazao je da je uvrštavanje zadarskih gradskih bedema na UNESCO-ov popis ogroman korak naprijed. Zadar je proteklih godina jedna zapažena turistička destinacija i imao je konstantan rast, a ove godine čak 30%, dodao je.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u