Šest sati razgovora oko propasti ugovora o kupnji F 16

Objavljeno 10.01.2019 - IzdvojenoVijesti

Šest sati razgovora oko propasti ugovora o kupnji F 16

Izraelci preuzeli odgovornost za propadanje dogovora o kupnji F16 te se ispričali danas u Zagrebu!

Izrael je službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, izvijestio je na konferenciji za novinare nakon razgovora s izraelskim izaslanstvom ministar obrane Damir Krstičević. Generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam je kazao kako hrvatska strana za ovu neočekivanu komplikaciju nije odgovorna.

– Mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Obzirom na tu činjenicu, ministarstvo će predložiti vladi donošenje odgovarajućih odluka, kazao je ministar Damir Krstičević te dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema financijske štete za Zagreb.

Predstavnik izraelske strane, generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam poručio je da Hrvatska u ovom poslu ni na što nije mogla utjecati te da Hrvatska nije odgovorna za ovaj poslovni debakl.

– Hrvatska i Izrael vodili su otvoren i profesionalni dijalog. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa te nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Izraelsko ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će sve kako bi se produbili naši odnosi na širokom području suradnje, izjavio je Udi Adam.

Više od 4 sata trajao je hrvatskih i izraelskih dužnosnika u MORH-u. Višečlano izraelsko izaslanstvo predvodio je generalni direktor ministarstva obrane Udi Adam. Njega je pred hrvatskim ministarstvom dočekao zapovjednik glavnog stožera hrvatske vojske Mirko Šundov.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova. Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Hrvatska vlada objavila je da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Izraelsko izaslanstvo na čelu s Udijem Adamom nakon sastanka u MPRH-u uputilo se u Banske dvore na sastanak i premijera Andreja Plenkovića izvijestilo da Izrael nije uspio ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju F-16 Barak. Vlada RH stoga će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ”, stoji na Twitteru hrvatske vlade.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u