Sedmodnevna kulturna manifestacija Zagreb Book Festival

Objavljeno 16.05.2016 - Kultura

Sedmodnevna kulturna manifestacija Zagreb Book Festival

Sedmodnevna kulturna manifestacija Zagreb Book Festival (ZBF) večeras će drugi put otvoriti vrata s bogatim programom događanja u čijem je središtu knjiga, a hrvatskoj će se publici u cjelodnevnim festivalskim druženjima predstaviti čak tridesetak istaknutih domaćih i inozemnih gostiju.

Festival se održava od 16. do 22. svibnja, a prvi večernji program nakon svečanog otvorenja u Muzeju za umjetnost i obrt bit će razgovor s irskim dramatičarom, romanopiscem i pjesnikom Sebastianom Barryjem. Irsku će kulturu i književnost predstaviti i John Connolly, autor poznatog krimi serijala o detektivu Charlieju Parkeru; David Park, jedan od najcjenjenijih suvremenih književnika Sjeverne Irske te Eoin Colfer, poznati irski pisac znanstvene fantastike i knjiga za djecu, autor svjetskih uspješnica o Artemisu Fowlu.

HNK će goste ZBF-a ugostiti u svojem bistrou u jutarnjem programu ‘Irish coffee’, u kojemu će s njima u neformalnom obliku u formatu jedan na jedan razgovarati glumac i redatelj Miran Kurspahić, a odvojeno će se održati i program ‘Poetry downstairs’ u organizaciji studenata pete godine Akademije dramske umjetnosti, koji će čitati irsku poeziju. Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti neka od najjačih imena suvremene irske književnosti, ZBF će predstaviti i domaće autore, a bit će dodijeljena i 50 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz biblioteke Balkan Noir.

Cilj je ZBF-a predstaviti domaću književnost u kontekstu aktualne svjetske produkcije, pa će dio programa pod nazivom ‘Svježe i domaće’ biti posvećen najzanimljivijim recentnim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr, kroz premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača. Svoje će nove romane na ZBF-u predstaviti Daša Drndić, Ivica Đikić, Olja Savičević Ivančević, Ivica Ivanišević i Marina Vujčić, Jasna Horvat, Milko Valent, Gordan Nuhanović, Veljko Barbieri, Edo Popović i Jasna Jasna Žmak, a dio programa posvećen je i najnovijim publicističkim djelima Nenada Polimca, Žarka Paića i Hrvoja Turkovića.

Ideja je festivala književnost učiniti sastavnim dijelom društvenog života pa tako literarni program prati i bogat popratni program koji je ove godine proširen i na filmske projekcije.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u