Secesija Osijeka i Subotice (Vojvodina) na Zrinjevcu

Objavljeno 29.03.2019 - IzdvojenoVijesti

Secesija Osijeka i Subotice (Vojvodina) na Zrinjevcu

Povratak na početak 20. stoljeća očekuje sve one koji u subotu prošeću zagrebačkim Zrinjevcem. Samo dan nakon osječke izložbe na Trgu slobode, cjelodnevna izložba o ljepoti secesije Osijeka i Subotice (Vojvodina) seli u središte Zagreba. Fotografije Marina i Domagoja Topića, vraćaju vas u zlatno doba arhitekture i urbanizma ova dva grada. Izložba otkriva dva različita stila secesije – jedan pod utjecajem bečke, a drugi mađarske škole.

Sjecišta tokova željezničkih pruga, brodskih linija, cestovnih pravaca i trgovine Carstva ucrtale su Osijek i Suboticu na kartu austrougarskih gradova. Direktnom linijom iz moćnog Beča i Budimpešte, ovdje su se slijevale najsuvremenije ideje i rješenja arhitekture i urbanizma, trendovi izgradnje velebnih vila s predvrtovima, bogatih secesijskih ukrasa i moćnih kovanih ograda.

Projekt, simboličkog naziva S.O.S., bavi se stvaranjem i promocijom Secesijske turističke rute Osijeka i Subotice. Ukupna vrijednost projekta je 1.066.007,64 eura, a sufinanciran je kroz Program INTERREG IPA CBC Croatia – Serbia 2014.-2020. Provodi se tijekom 24 mjeseca, a za cilj ima razvoj, integraciju, upravljanje i promociju zajedničkog kulturno-turističkog proizvoda temeljenog na secesiji, kroz revitalizaciju kulturne baštine te uspostavu i promociju nove rute kulturne baštine koja povezuje Osijek i Suboticu. Nositelj projekta je Turistička zajednica Grada Osijeka, a partneri su Grad Osijek, Grad Subotica, Turistička organizacija Grada Subotice i JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u