SDP i Bernardić ponovili poraz u Saboru

Objavljeno 11.11.2017 - Vijesti

SDP i Bernardić ponovili poraz u Saboru

Zvuči potpuno nevjerojatno, no SDP Hrvatske ne razumije što znači strategija uspjeha i Plenković je slavio po četvrti put u hrvatskom Saboru.

Nakon 14 sati burne rasprave, saborski zastupnici rano jutros izglasovali su povjerenje Vladi te ministrici Nadi Murganić. Za Vladu je glasovalo 78, a za njezin opoziv 59 zastupnika.

Raspravu o povjerenju Vladi inicirao je 31 oporbeni zastupnik nakon što se premijer nije odazvao pozivu da dođe u Sabor i odgovori na pitanja o slučaju Agrokor. Prema Poslovniku, kada Sabor odbije prijedlog za iskazivanje nepovjerenja, zastupnici koji su ga inicirali ne mogu isti zahtjev podnijeti prije nego što istekne šest mjeseci od podnošenja prijedloga.

Pri glasovanju o povjerenju ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić glasovalo je ukupno 129, a nepovjerenje joj je iskazalo 49 zastupnika. Dva su bila suzdržana i od 78 zastupnika je dobila povjerenje da i dalje može obavljati taj posao.

Zatim se glasovalo i o još nekim raspravljenim točkama te je zasjedanje Sabora završilo u 0.21.

Nakon što u Saboru nije prošao oporbeni prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da je ovo poraz Hrvatske, no nevjerojatno je da nije shvatio da se radi o njegovom vlastitom porazu.

 

Nakon rasprave o izglasavanju nepovjerenja Vladi premijer Andrej Plenković poručio je da njegova Vlada štiti opći interes, hrvatsko gospodarstvo, stabilnost našeg financijskog sustava i radna mjesta, te da mu nije jasno zašto su se Bernardić i njegov SDP odlučili na bitku u kojoj su znali da će biti poraženi.

Rasprava o opozivu Vlade Andreja Plenkovića ostat će upamćena po rekordnom broju replika i izrečenih opomena te po duljini. Trajala je 14 sati.

Nakon više od šest sati od početka rasprave o oporbenom prijedlogu opoziva Vlade zbog stotinjak replika na izlaganja Davora Bernardića (SDP), u ime predlagatelja, te premijera Andreja Plenkovića, na red su došle i rasprave zastupničkih klubova. One su potrajale još šest sati.

Nakon rasprave koja je trajala više od 12 sati na red su došle i pojedinačne rasprave. Ima ih 25 prijavljenih, a u 22.45 Arsen Bauk govorio je kao drugoprijavljeni.

Oko 23 sata stanku su tražila dva kluba zastupnika (Živi zid i Most) zbog početka curenja presude arbitražnog suda o slučaju Ina-Mol. Gotovo godinu dana nakon što je RH na Arbitražnom sudu UN-a izgubila proces protiv MOL-a, tvrdeći da se ugovor Ine i MOL-a temelji na korupciji, portal Index.hr objavio je dijelove presude, na koju je nedavno odbijena i žalba Vlade RH.

Za malo manje od pola sata rasprava o opozivu Vlade nastavljena je pojedinačnom raspravom i ušla u svoj 14. sat.

S obzirom na tempo rasprave glasovanje o povjerenju Vladi vjerojatno bi potrajalo do zore. No HRT je neslužbeno doznao da su se predsjednici klubova zastupnika HDZ-a i SDP-a Branko Bačić i Arsen Bauk dogovorili da, nakon što završi izlaganje i zadnji, 11. klub zastupnika, onda će neki od zastupnika tih dviju stranaka prijavljeni za pojedinačnu raspravu odustati od nje. Tako se dogodilo i rasprava je bila gotova oko ponoći.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u