Samo sedam novooboljelih

Objavljeno 06.05.2020 - IzdvojenoVijesti

Samo sedam novooboljelih

Broj novooboljelih od koronavirusa u zadnja 24 sata u Hrvatskoj je sedam, a dvije su osobe preminule, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Obje novopreminule osobe preminule su u OB Koprivnica.

– Riječ je o osobama muškog spola, ’24. i ’32. godište, s opsežnim kroničnim bolestima i nisu bile na intenzivnoj ventilaciji, rekao je Beroš.

Trenutno je potvrđeno ukupno 2119 osoba zaraženih koronavirusom, a 1601 osoba je ozdravila. Osamdeset i pet osoba je preminulo. 14 osoba je trenutačno na respiratoru, dosad je testirano ukupno 41.053 osoba, a u samoizolaciji je ukupno 18.689 osoba.

Tečajevi za trudnice se trenutno ne održavaju u zdravstvenim ustanovama pa su pripremljeni online-tečajevi na YouTubeu Hrvatska komore primalja, dodao je Beroš.

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut rekao je da su e-propusnice napravile svoju zadaću, izdano ih je nešto više od 2 milijuna, a 290.000 ih je trenutno važeće. Vjerojatno će se tijekom idućeg tjedna donositi odluka o njihovoj sudbini, rekao je Trut.

Na pitanje o znanstvenom otkriću o antitijelima protiv koronavirusa u Njemačkoj, u kojemu je sudjelovao i hrvatski znanstvenik Luka Čičin-Šain, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako se radi o jako važnom istraživanju. Istaknula je kako među antitijelima postoji jako veliki broj različitih podtipova te samo dio njih može djelovati na virus.

– Bilo je iznimno važno to što je njegova grupa napravila, definirati ona antitijela koja mogu neutralizirati virus i spriječiti njegov ulazak u stanicu, istaknula je Markotić, dodajući da ne zna detalje, ali da se sigurno radi o važnom istraživanju.

Osvrnula se i na otkriće znanstvenika pod vodstvom Ivana Đikića, za koje je rekla da je jako vrijedno i obećavajuće.

– Ovo istraživanje omogućuje da shvatimo kako virus vara naš imunološki sustav na jedan način, a otvara i mogućnost razvoja terapeutika koji bi tu mogli djelovati i spriječiti virus da to radi, rekla je Alemka Markotić, ističući kako su naši znanstvenici svugdje po svijetu uključeni u vrh istraživanja protiv Covida.

Na pitanje o otvaranju nacionalnih parkova Capak je istaknuo da će napraviti epidemiološki okvir koji se drži higijene, dezinfekcije i distanciranja. Hoće li moći dolaziti ljudi iz drugih županija pitanje je ukidanja propusnica i HZJZ na to ne može odgovoriti, dodao je.

– Ali mi ćemo sasvim sigurno do petka objaviti naše epidemiološke upute, rekao je Capak.

Capak je i na novinarsko pitanje rekao da će teretane biti otvorene vrlo brzo.

Na pitanje o slučaju u KBC-u Splitu, gdje pacijent nije testiran prije zahvata, Beroš je rekao da je bolesnik zaprimljen sredinom 4. mjeseca, prije reaktivacije zdravstvenog sustava, bez sumnje na Covid, zbog procesa na nozi. Triput je operiran i tek početkom svibnja je razvio simptome, nakon čega je testiran i detektiran je Covid.

– Ne mislim da je došlo do određenih propusta, tim više jer je pri prijemu bio bez simptoma i čitavu drugu polovicu travnja bio je i dalje bez simptoma, rekao je Beroš.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u