Samo Milanović na službena putovanja spiskao preko 2 milijuna kuna

Objavljeno 30.10.2014 - Vijesti

Samo Milanović na službena putovanja spiskao preko 2 milijuna kuna

VIŠE od 40 dana trebalo je Vladi, unatoč zakonskom roku od 15 dana, da barem djelomično odgovore na Indexov upit koliko su građane Hrvatske koštale “svjetske turneje” premijera Zorana Milanovića.

Vladu smo, vezano uz velika Milanovićeva prekooceanska putovanja, pitali koliko je osoba pratilo premijera, koji je bio ukupni trošak putovanja te koji su projekti/investicije pokrenuti zahvaljujući svakom pojedinom putovanju. Očekivano, konkretni odgovori na veći dio pitanja su izostali.

Iskazani su samo djelomični troškovi jer se Vlada, primjerice za najnovije putovanje u SAD, pravda kako je za svakog od putnika trošak snosila nadležna institucija, a ne Milanovićev ured. Kao da sav taj novac nije došao od građana – iz proračuna.

Iz podataka koje je dostavila Vlada isključeni su i oni koji se odnose na Milanovićevo osiguranje (“Napominjemo da su pripadnici osiguranja, prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, u nadležnosti MUP-a i stoga nismo ovlašteni iznositi podatke o njima”), pa je nemoguće doznati koliko je sveukupno putnika bilo uz Milanovića na “turnejama”.

Putovanje u Čile (siječanj 2013.): 320 tisuća kuna samo za prijevoz i smještaj

Jedna od Milanovićevih prekooceanskih turneja je ona iz siječnja 2013. godine kad je suprugu Sanju Musić-Milanović poveo na putovanje u Čile.

“U izaslanstvu Vlade koje je boravilo u Čileu, uz predsjednika Vlade, bile su još četiri osobe. Trošak prijevoza redovnim zrakoplovnim linijama iznosio je 259.046 kuna, a trošak smještaja 58.692 kune. Predsjednik Vlade s izaslanstvom u Čile je putovao na sastanak šefova država ili vlada EU-CELAC (Zajednica latinoameričkih i karipskih država)”, navode iz Vlade.

Tko je peta osoba koja se našla u Milanovićevoj pratnji javnosti nije poznato jer su do sad uz njegovu suprugu spominjani jedino prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te tadašnji potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica.

I dok je za Pusić i Mimicu bilo logično da putuju na summit, nikome nije bilo jasno što će Milanovićeva supruga na službenom putovanju, a iz Vlade su to tad obrazložili ovako: “Gospođa Sanja Milanović otputovat će u Čile sa svojim suprugom, premijerom Zoranom Milanovićem, na osobni poziv prve dame Republike Čile, gospođe Cecilije Morel Montes. Za gospođu Milanović, kao i za sve ostale uzvanice, supruge šefova država i Vlada sudionika summita EU-CELAC, pripremljen je poseban damski program”.

Putovanje u Australiju i Novi Zeland (ožujak 2014.): Samo za prijevoz i smještaj više od 300 tisuća kuna

U ožujku ove godine na gotovo dvotjednu turneju po Australiji i Novom Zelandu uz Milanovića su se otisnuli i ministar obrane Ante Kotromanović, predstojnik premijerova ureda Tomislav Saucha te savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić. I ovog je puta na službeno putovanje Milanović poveo i svoju suprugu.

“U izaslanstvu Vlade koje je boravilo u Australiji i Novom Zelandu, uz predsjednika Vlade, bile su još četiri osobe. Trošak prijevoza redovnim zrakoplovnim linijama iznosio je 267.369 kuna, a trošak smještaja 35.460 kuna. Predsjednik Vlade s izaslanstvom u Australiji je posjetio hrvatsku zajednicu, razgovarao s predsjednikom vlade, Senata i Zastupničkog doma, te s gospodarstvenicima, dok je na Novom Zelandu boravio u službenom državnom posjetu na poziv predsjednika vlade Novog Zelanda, te se također sastao s predstavnicima hrvatske zajednice i poslovnim ljudima”, naveli su iz Vlade, ignorirajući dio upita koji se odnosi na pitanje što je konkretno Milanović postigao tim sastančenjem.

Putovanje u Brazil na otvorenje Svjetskog nogometnog prvenstva (lipanj 2014.): Samo zrakoplovne karte i smještaj stajali više od 135 tisuća kuna

Unatoč brojnim kritikama, Milanović u lipnju ove godine nije propustio ni otvorenje Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Putovanje je pravdao pozivom brazilske predsjednice, a poveo je sa sobom i savjetnika za vanjsku politiku Nevena Pelicarića. Samo na zrakoplovne karte i smještaj potrošili su više od 135 tisuća kuna.

“U Brazil je, uz predsjednika Vlade, putovala još jedna osoba. Trošak prijevoza redovnim zrakoplovnim linijama iznosio je 116.041 kunu, a trošak smještaja 20.135 kuna. Predsjednik Vlade u Brazil je putovao na otvorenje Svjetskog nogometnog prvenstva (koje je otvoreno utakmicom između Hrvatske i Brazila), a na poziv predsjednice Brazila koja mu je bila domaćin”, kažu u Vladi.

Koliko su potrošili na američkoj turneji? Vlada “ne raspolažu podatkom o ukupnim troškovima”

Koliko su Milanović i njegova svita potrošili na najnovijoj američkoj turneji, tijekom koje su obilazili IT kompanije, nepoznanica je. Iz Vlade, naime, kažu kako “ne raspolažu podatkom o ukupnim troškovima”. Opravdavaju to činjenicom da su institucije snosile troškove za svoje predstavnike. Iako su mogli dostaviti bar podatak o tome koliko je potrošio Milanovićev ured, i taj trošak su odlučili zadržati u tajnosti.

“U izaslanstvu Vlade RH, uz predsjednika Vlade Zorana Milanovića, bili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, ministar zdravlja Siniša Varga, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica predsjednika Vlade za gospodarstvo Spomenka Rakušić i glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

Na sastancima u američkim IT kompanijama koje je posjetilo izaslanstvo Vlade RH sudjelovali su još zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, pomoćnik ministra uprave Darko Parić, ravnatelj AIK-a Damir Novinić, izvršna koordinatorica službe za privlačenje investicija Marija Vukelić, ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić, zamjenik ravnatelja SRCE-a Ivan Marić, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za informatičku tehnologiju Ozren Pezo i predsjednik Uprave APIS IT-a Hrvoje Somun.

Budući da je svaka od spomenutih institucija, a ne Vlada RH, snosila troškove putovanja za svoje predstavnike, ne raspolažemo podatkom o ukupnim troškovima, a niti možemo iznositi podatke iz nadležnosti drugih institucija”, poručio je glasnogovornik Vlade Nikola Jelić, koji je i sam bio na putovanju.

Osim supruge na službena putovanja vodi i sina, ali tvrdi da za njega sam snosi troškove

Iz Vlade su zaboravili spomenuti da je i na najnovije američko putovanje Milanović poveo svog starijeg sina, 17-godišnjeg zagrebačkog gimnazijalca. Milanovićeva supruga ovog puta nije putovala s njima.

Milanović tvrdi kako za sina sam snosi troškove kad ga vodi na službena putovanja. Tako je bilo i u svibnju 2012. godine kad je, tada 14-godišnjeg sina, poveo u SAD na summit NATO-a u Chicagu, kamo su zajedno s njima službeno putovali i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ministar obrane Ante Kotromanović te predstojnik Ureda premijera Tomislav Saucha.

Mlađeg sina se s Milanovićem i njegovom suprugom u kolovozu 2012. godine moglo vidjeti u Londonu tijekom održavanja Olimpijskih igara. Ondje su doputovali Vladinim avionom te su zajedno s ministrima Željkom Jovanovićem i Rankom Ostojićem s tribina bodrili hrvatske sportaše.

Želite znati koliko Milanović putuje na račun građana? Prebrojite Vladina priopćenja!

Iz Vlade smo pokušali doznati i na koliko je ukupno službenih putovanja u inozemstvo premijer Milanović bio od početka mandata, uvjereni kako tu brojku imaju u evidenciji.

Dobili smo sljedeći nebulozni odgovor: “Vladina Služba za odnose s javnošću obavijestila je medije o svim službenim putovanjima predsjednika Vlade u inozemstvo tijekom ove godine, jednako kao i o svim službenim putovanjima u inozemstvo od početka mandata, što znači da vam je ta informacija javno dostupna”.

Milanovićev ured od početka mandata potrošio više od dva milijuna kuna na službena putovanja

Iz mnoštva nepotpunih podataka, zahvaljujući izvješćima o izvršenju proračuna, vidljivo je da je samo Milanovićev ured od početka mandata potrošio više od dva milijuna kuna na službena putovanja. Tu nisu uračunata putovanja cijele Vlade, jer svako ministarstvo vodi zasebnu evidenciju, a u taj iznos nisu ubrojeni ni troškovi putovanja raznih drugih Ureda Vlade.

“Što se tiče troškova služenih putovanja Ureda predsjednika Vlade RH, u 2012. godini u tu svrhu potrošeno je 697.974 kune, u 2013. godini 641.767 kuna, dok je za 2014. godinu u proračunu Ureda predsjednika Vlade RH planiran iznos od 800.000 kuna”, navode iz Vlade.

Samo Vladini uredi troše više od milijun kuna godišnje na službena putovanja

Iz izvješća o izvršenju proračuna vidljivo je da samo Vladini uredi troše više od milijun kuna godišnje na službena putovanja.

Tako je primjerice u prošloj godini, uz 641.767 kuna troškova Milanovićevog ureda, Ured za protokol potrošio 41.048,34 kuna, Ured za zakonodavstvo 12.919,00 kuna, a Ured za opće poslove Hrvatskoga Sabora i Vlade Republike Hrvatske 350.117,51 kuna.

Dio ureda naveo je kako nemaju nikakve troškove, dio ih je evidentirao troškove do 5.000 kuna, a za dio nisu dostupna javna izvješća.

Ured za opće poslove Hrvatskoga Sabora i Vlade Republike Hrvatske u ovoj godini za službena putovanja ima na raspolaganju 400.000 kuna, Ured za zakonodavstvo 90.000 kuna, a Ured za protokol 60.000 kuna.

Zanimljivo je kako Direkcija za korištenje službenih zrakoplova, koja u prošloj godini ako je vjerovati izvješću ni kune nije potrošila naslužbena putovanja, za ovu godinu na raspolaganju ima čak 400.000 kuna.

INDEX.hr

Ivana Milković

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u