SADNJA EKSPERIMENTALNOG VINOGRADA U VRHOVCU

Objavljeno 16.05.2019 - Vijesti

SADNJA EKSPERIMENTALNOG VINOGRADA U VRHOVCU

Već treću godinu, u suradnji sa Agronomskim fakultetom Zagreb, Grad Ozalj provodi projekt identifikacije i revitalizacije autohtonih sorata Ozaljsko- vivodinskog vinogorja. U brojnim, još uvijek očuvanim, stoljetnim vinogradima evidentiran je velik broj starih, gotovo isčezlih sorta.
U okviru projekta, organizirano je podizanje eksperimentalnog vinograda, u kojem će biti posađeno prvih 50 trsova nekoliko dosad utvrđenih autohtonih i rijetkih sorata.

Sadnja će se održati u ponedjeljak 20.svibnja na lokaciji lovačkog doma u Vrhovcu (Plepelić dvor) od 9:00 sati, uz studente Agronomskog fakulteta i volontere.

Genetičkim analizama utvrđeno je sedam novih, genetički unikatnih (autohtonih) trseva jedinstvenih samo za ovo vinogorje te nekoliko izrazito rijetkih sorata interesantnih za daljnja istraživanja.
Autohtone sorte potvrđene su na području Vrhovca, Vivodine, Fratrovaca ozaljskih te Svetičkog Hrašća.

Zahvaljujemo na suradnji svima ostalima koji su pomogli u pripremi i održavanju parcele (obitelji Ferenac i drugima) te cjelokupnom timu iz Agronomskog fakulteta, predvođenom našim dr.sc. Domagojem Stupićem.
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ponedjeljak i upoznaju tajne ozaljskog vinogradarstva.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u