SAD prizemljuje zrakoplove Boeing 737 Max

Objavljeno 13.03.2019 - GospodarstvoIzdvojeno

SAD prizemljuje zrakoplove Boeing 737 Max

Predsjednik Donald Trump izdao je hitnu naredbu da se odmah prizemlje svi zrakoplovi Boeing 737 Max. Naredba je izdana nakon tragične nesreće tog zrakoplova tvrtke Ethiopian Airlines 10. ožujka 2019.

Savezna uprava za zrakoplovstvo proteklih se dana držala po strani, dok su mnoge zemlje zabranile zrakoplovima da lete njihovim zračnim prostorom.

Predsjednik Trump je rekao da će zrakoplovi biti prizemljeni sve dok Boeing “ne pronađe rješenje”.

SAD je posljednja zemlja koja je suspendirala zrakoplove Boeing 737 Max nakon katastrofe u kojoj je u nedjelju u Adis Abebi poginulo 157 ljudi.

Ranije u srijedu, Kanada je prizemljila zrakoplove nakon što je njezin ministar prometa Marc Garneau rekao da je dobio nove dokaze o nesreći.

Stručnjaci su usporedili profil dvaju letova i utvrdili paralele u njihovim putanjama koje nadilaze sličnosti u vezi mogućeg uzroka pada zrakoplova u Etiopiji. Prvi elementi istrage o nesreći Lion Aira upućuju na neispravnosti u sustavu stabilizacije u letu MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System). MCAS je potpuno novi sustav izrađen specijalno za 737 MAX zbog njegovih težih motora od onih u prethodnoj generaciji 737.

Kanada je razmotrila te informacije nakon što je nekoliko američkih pilota izvijestilo u listopadu i studenome, na temelju anonimnih podataka NASA-e, da su bili suočeni s nefunkcioniranjem sustava MCAS. Oni su uspjeli izbjeći nesreće jer su bili obučeni za takve moguće incidente.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u