SAD i EU potpisali sporazum o većem izvozu američke govedine u EU

Objavljeno 03.08.2019 - Gospodarstvo

SAD i EU potpisali sporazum o većem izvozu američke govedine u EU

Američki predsjednik Donald Trump objavio je jučer da je potpisan sporazum kojim će se povećati izvoz američke govedine na tržište Europske unije, čime je njegova administracija postigla umjerenu pobjedu dok i dalje vodi trgovinski rast s Kinom.

– Sporazum koji smo danas potpisali snizit će trgovinske barijere u Europi i proširiti pristup američkim poljoprivrednicima i rančerima, izjavio je Trump.

Sporazum su potpisali američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizier, EU veleposlanik u SAD-u Stavros Lambrindis i EU predstavnik Jani Raappana.
Nakon njegova potpisivanja, Trump se našalio kazavši da njegova administracija radi s EU i “na 25-postotnim carinama na sve Mercedese i BMW-e koji dolaze u našu zemlju”. Poslije je dometnuo: “Samo se šalim”, uz smijeh.

Sporazum o govedini pomoći će ublažiti štetu koju američki proizvođači trpe zbog carina koje je uveo Peking na američke proizvode kao odmazdu za američke carine na kinesku robu. Trump je kazao i da će u prvoj godini bescarinski izvoz američke govedine u EU porasti za 46 posto, a u idućih sedam godina dodatnih 90 posto.

– Ukupno će bescarinski izvoz narasti sa 150 na 420 milijuna dolara, što je povećanje za više od 180 posto, poručio je Trump.

Europska komisija objavila je da sporazum s SAD-om o govedini neće povećati ukupni uvoz govedine u EU, kao i da sva govedina koja stiže na EU tržište mora biti bez hormona, u skladu s europskim pravilima o zdravstvenoj ispravnosti hrane.

Potpisani sporazum o govedini u potpunosti je u skladu s WTO pravilima te se njime utvrđuje da će uvozna kvota od 35.000 tona sada biti alocirana na SAD, postupno kroz sedam godina, a ostatak uvozne kvote bit će raspoloživ za ostale izvoznike, navodi se u priopćenju EU. Sporazum još mora potvrditi Europski parlament.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u