S manjim brojem stanovnika raste BDP i smanjuje se javni dug

Objavljeno 28.11.2018 - Gospodarstvo

S manjim brojem stanovnika raste BDP i smanjuje se javni dug

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je već 17. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini. No, to je brži rast nego što se očekivalo.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u trećem tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga. Izvoz roba porastao je u tom kvartalu za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 5,2, a usluga za 2,5 posto. Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 5,1 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 4,8, a usluga za 6,4 posto. Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 2,7 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prethodni kvartal, kada je skočila 3,6 posto. S druge strane, rast državne potrošnje ubrzao je na 3,9 posto na godišnjoj razini, s 2,5 posto u prethodnom kvartalu.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u trećem tromjesečju 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je za 0,6 postotnih bodova brži rast nego u drugom kvartalu ove godine. Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na treće tromjesečje 2017. realno porastao za 2,7 posto.

Marić: Rast gospodarstva iznad naših očekivanja

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako radi o “zdravoj stopi rasta na održivim temeljima”, te da moramo “stremiti da rast bude veći”. “BDP je porastao više od predviđanja makroekonomista banaka. Mi u Ministarstvu financija ne idemo s predviđanjima na kvartalnom nivou, ali i nama je ova ocjena iznad očekivanja. Gledajući po parametrima osobna potrošnja je nešto ispod naših predviđanja ali je izvoz roba i usluga je čak i nešto veći. Dobro je što smo svi bili konzervativniiji kod procjene rezultata turističke sezone”, kazao je Marić. Napomenuo je kako je i dalje povećan moment izvozne ovisnosti i smanjivanje industrijske proizvodnje. Odgovarajući na pitanje hoće li biti bestplatnih udžbenika Marić je kazao kako će se o toj temi još razgovarati iako u prijedlogu proračuna novci za to nisu predviđeni. “U petak je izjašnjavanje o amandmanima na prijedlog proračuna, a glasovanje u ponedjeljak. Tako da će sve biti jasno”, kazao je.

Bačić: Reforme ispunile očekivanja

Izvješće Državnog zavoda za statistiku o BDP-u iščekivalo se i u Hrvatskom saboru. Čim je objavljeno, odmah je bilo tema na konferencijama za novinare i u saborskim hodnicima. “Vlada je na tim pokazateljima, na takvom rastu BDP-a projicirala državni proračun i mislim da su reforme koje se provode – i kada je u pitanju porezna reforma prije svega, a i druge reforme koje je radila Vlada – doista ispunile ona očekivanja koja smo zacrtali krajem prošle godine”, poručio je Branko Bačić (HDZ).

Horvat: Rasterećenje gospodarstva polako daje rezultate

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako rasterećenje gospodarstva polako daje rezultate. “Sve ove aktivnosti koje radimo, svi ovi procesi u smislu provođenja akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva, polako daju rezultate”, izjavio je Horvat ispred Banskih dvora odgovarajući na pitanja novinara. “Proces jest, i bit će dugotrajan”, kazao je Horvat te dodao kako su u pripremi slični akcijski planovi. Najavio je da će prvi akcijski plan Vladi biti predstavljen za otprilike desetak dana, a njime će se, kako je rekao, predložiti ukidanje ili pojednostavljenje dodatnih 322 procesa, među kojima je ukidanje ili smanjivanje dijela neporeznih davanja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u