S malim zakašnjenjem, no i Zagreb dobiva spomenik Franji Tuđmanu

Objavljeno 25.08.2018 - Vijesti

S malim zakašnjenjem, no i Zagreb dobiva spomenik Franji Tuđmanu

Iako svi obrazovani ljudi znaju koje značenje je imao pokojni predsjednik Tuđman u stvaranju i obrani Hrvatske, uvijek iznenadi da u Hrvatskoj postoje još oni koji koji to ne razumiju, a žele se nalaziti na visokim pozicijama s dobrim plaćama koje bi im trebao osigurati taj isti hrvatski narod koji je podržavao Tuđmana i njegovu politiku.

Zagreb ima već trg i zračnu luku s imenom pokojnog predsjednika, a sada je na redu konačno i spomenik.

Spomenik će izraditi kipar Kuzma Kovačić, autor brojnih spomenika i javnih skulptura kao što su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu iznad Zagreba, Spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji te mnogih drugih, a sada će i Zagreb dobiti svoj spomenik prvog hrvatskog predsjednika.
Bilo je i vrijeme, mnogi bi rekli. Bit će postavljen kraj ‘Bandićevih fontana’ u Ulici Hrvatske bratske zajednice na mjesto sadašnje piramide koju je postavio tadašnji gradonačelnik Zagreba, Branko Mikša.
Tuđman bi trebao biti leđima okrenut fontanama te će frontalno gledati prema budućem najavljenom Spomeniku domovini koji bi trebao biti smješten između Gradske uprave i Lisinskog.
No, prije nego li se započnu radovi za postavljanje spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Kao što je opisano u natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao ‘montažne armiranobetonske kocke, gabarita 6×6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara’. Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje, prenosi Tportal.
Na jednu od kocka bit će ispisan i Tuđmanov citat slovima od bronce: ‘Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam’.
Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni.
A na granitnom postamentu bit će brončani grb uz ime i datum rođenja i smrti prvog hrvatskog predsjednika.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u