Rusija izbačena s Olimpijskih igara

Objavljeno 06.12.2017 - IzdvojenoSport

Rusija izbačena s Olimpijskih igara

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša, no neki ruski sportaši će ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom, ali bez svoje zastave i bez himne.

MOO je suspendirao i predsjednika Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Žukova, koji je član MOO-a. Odluka je očekivana nakon dopinških nalaza i priznanja sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, poglavito na prošlim Igrama u Sočiju 2014.

Prije 18 mjeseci MOO je odluku o nastupima ruskih sportaša na OI u Rio de Janeiru prepustio ponaosob međunarodnim sportskim asocijacijama, pa je čak 70 posto Rusa ipak sudjelovalo na tim Igrama.

– Doping u ruskom sportu je dosad neviđeni napad na integritet olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju Rusije je logičan odgovor na sustavni doping, a došla je na traženje svih ostalih sportaša koji nikad nisu i nikad neće uzimati doping – kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

MOO je dopustio mogućnost da neki sportaši iz Rusije ipak nastupe u Pjongčangu, ali zasad još nema naznake o kojim se sportašima ili ekipama radi. Ako bude kao na Olimpijskim igrama u Riju, ruski sportaši morat će dokazati da su obavili dopinški pregled izvan Rusije te da nikad nisu pali na testu.
Predsjednik Ruskog klizačkog saveza Aleksej Kravcov nazvao je odluku MOO-a “uvredljivom i nepravednom”, a predsjednik curling saveza Aleksej Kurašov “neprofesionalnom odlukom koja nije u duhu olimpizma”.

Prvi čovjek nogometnog SP-a doživotno izbačen iz sporta

Vitalij Mutko, zamjenik ruskog premijera, doživotno je izbačen iz sporta, odlučio je Međunarodno olimpijski odbor u sklopu izbacivanja Rusije sa Zimskih olimpijskih igara. Mutko je predsjednik ruskog nogometnog saveza, glavni organizator SP-a i na tom će mjestu, pišu ruski mediji, ostati unatoč odluci MOO-a.

Mutko je dobio izgon iz sporta nakon što se otkrilo da su Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. okaljane dopingom, a u sve je bio umiješan i državni vrh, u koji spada i dotični Mutko.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u