Romi za SDP, a Albanci za HDZ

Objavljeno 26.11.2015 - Vijesti

Romi za SDP, a Albanci za HDZ

S predsjednicom su razgovarali zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, zastupnik SDSS-a Mirko Rašković te zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas. Kajtazi je izjavio da će romska nacionalna manjina, kao i navodno drugih 11 manjina koje on zastupa, podržati SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste. Prošla Vlada najviše je učinila za romsku nacionalnu manjinu. To nije sigurno učinjeno u posljednjih 60 do 70 godina, rekao je.
Kako neslužbeno saznajemo ta informaciji i nije baš najtočnija, te da se predstavnici albanske i bošnjačke narodnosti žele snažnije povezati s HDZom.

Izabrani zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je nakon konzultacija s predsjednicom da su manjine složne te da je sedam zastupnika nacionalnih manjina preliminarne potpise potpore za sastavljanje nove Vlade dalo čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću.

Nakon predstavnika nacionalnih manjina na konzultacije dolaze Živi zid i Reformisti. U 16 sati kod Grabar-Kitarović dolazi HDSSB, a u 17.30 predviđen je Most nezavisnih lista. Koalicija Hrvatska raste na Pantovčak dolazi u 18 sati, a Domoljubna koalicija u 18.45. Konzultacije će telefonski obaviti Drago Prgomet i Milan Bandić. Na kraju će se novinarima obratiti predsjednica Grabar-Kitarović.

Prema dosad poznatim informacijama predsjednik SDP-a i čelni čovjek koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović, kod predsjednice će doći sa 67 potpisa potpore. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije Milanović, naime, ima i sedam potpisa potpore predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, od njih ukupno osam, te tri IDS-a i jedan reformista. Čelnik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa potpore, koliko je zastupničkih mjesta na izborima osvojila ta koalicija.

Kako bi dobile natpolovičnu potporu za sastavljanje vlade i Domoljubna koalicija i koalicija Hrvatska raste vode višednevne pregovore s Mostom nezavisnih lista koji je osvojio 19 saborskih mandata. Tu su još s dva mandata HDSSB te stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Živi zid s jednim mandatom, a ne zna se ni komu će potporu dati zastupnica albanske nacionalne manjine.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u