Rijetka i endemska fauna NP Krka

Objavljeno 27.10.2016 - Kultura

Rijetka i endemska fauna NP Krka

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku svečano otvorena izložba fotografija Rijetka i endemska fauna Nacionalnog parka „Krka“ i prikazan dokumentarni film Krka – tajne podzemlja.

„Ova izložba rezultat je projekta kojeg je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ s nekolicinom zaštićenih područja razvila na poticaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Od početka godine u NSK prezentirali smo već dvije izložbe o Krki a do kraja godine nas očekuje još jedna. Putem izložbi prezentiramo što Krka predstavlja i sve što ova krška ljepotica može ponuditi a posjetitelje educiramo o nedostupnim dijelovima Krke.“ istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

U speleološkim objektima NP „Krka“ zabilježeno je ukupno 175 svojti. Zakonom o zaštiti prirode, sve podzemne životinje su zaštićene. Dosadašnja istraživanja pokazala su veliku raznolikost živog svijeta i prisutnost vrlo važnih i rijetkih svojti, a na svjetlo dana iznijela su i nekoliko znanosti nepoznatih svojti, koje će se moći vidjeti na izloženim fotografijama i posterima.

„U NP „Krka“ živi trideset endema i četiri stenoendema čija se staništa nalaze samo ovdje. Od 175 podzemnih vrsta neke prezentiramo javnosti kroz film Krka – tajne podzemlja. Predstavljamo također četiri najatraktivnije špilje a početak filma govori o geološkim slojevima na Krki koji su bili važni u formiranju špilja. Film je izrazito edukativnog karaktera i moći će poslužiti za održavanje radionica s djecom.“ dodao je stručni voditelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ dr. sc. Drago Marguš.

Film Krka – tajne podzemlja snimljen je u razdoblju od 2005. do 2015. u produkciji JU „Nacionalni park Krka“ i traje tridesetak minuta. U prvih deset minuta prikazuje zemljopisni smještaj rijeke Krke, u makroprostoru krša Dalmacije i čitavih Dinarida, geološke naslage na području Parka i nekoliko najatraktivnijih speleoloških objekata uz rijeku Krku. U ostalih dvadeset minuta prikazana su podzemna staništa i jedinstvena, ljudskom oku uglavnom nedostupna, špiljska fauna Nacionalnog parka „Krka”. Fauna je prikazana prema utjecaju činilaca okoliša u trima osnovnim područjima: ulaznoj zoni, zoni polumraka i zoni mraka, prema stupnju prilagođenosti organizama životu u podzemlju.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u