RIJEKA: Završena prva faza izgradnje terminala Zagreb Deep sea

Objavljeno 23.05.2019 - GospodarstvoVijesti

RIJEKA: Završena prva faza izgradnje terminala Zagreb Deep sea

Završena je gradnja prve faze novog kontejnerskog terminala riječke luke, poznatijeg pod nazivom Zagrebačka obala. Glavni je to dio Projekta obnove riječkoga prometnog pravca – koji je financiran zajmom Svjetske banke i iz državnog proračuna.

Novi kontejnerski terminal Zagreb Deep sea dugačak je 400 metara, a dubina mora je 20 metara što znači da može primiti kontejnerske brodove s najdubljim gazom. S današnjim danom, ističu u Lučkoj upravi, završio je najveći projekt u sklopu obnove riječkoga prometnog pravca Rijeka Gateway projekta koji je hrvatska Vlada pokrenula u suradnji sa Svjetskom bankom. Vrijednost ove faze je 112 i pol milijuna eura od čega je 84 milijuna zajma i 28 i pol milijuna eura iz Državnoga proračuna.

Za dvije godine trebala bi biti završena i druga faza gradnje koja predviđa proširenje terminala za dodatnih 280 metara. Terminal će kad bude u potpunosti završen imati kapacitet između 800 tisuća i milijun kontejnerskih jednica (TEU-a).

No, to će biti obveza budućega koncesionara. Tko će to biti odlučit će se nakon koncesijskog natječaja i evaluacije ponuda, a iz Lučke uprave ne žele otkrivati pojedinosti već samo kažu da je interes pokazalo sedam najvećih svjetskih operatera iz Europe, Bliskog i dalekog istoka, a među njima su i kineski operateri.

Ugovor s budućim koncesionarom trebao bi se potpisati u zadnjem kvartalu ove godine.
Foto: KIGO.hr

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u