RIJEKA: Preminuo veliki Rajko Dujmić

Objavljeno 04.08.2020 - Vijesti

RIJEKA: Preminuo veliki Rajko Dujmić

Rajko Dujmić preminuo je od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći prošloga tjedna.

“Nažalost, naš Rajko Dujmić izgubio je bitku. Iskrena, duboka sućut svim članovima obitelji, prijateljima, kolegama i štovateljima njegova glazbenog opusa, jednog od najbogatijih i najutjecajnijih u našoj popularnoj glazbi proteklih desetljeća. Uskoro objavljujemo više informacija”, objavilo je danas Hrvatsko društvo skladatelja.

Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa benda Novi fosili zadobio je za život opasne ozljede kada je kod Ravne Gore izgubio nadzor nad vozilom i sletio u provaliju te je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC).

Dujmić je rođen 7. kolovoza 1954. u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klani Zlatni akordi.

Od 1978. do 1990. intenzivno je radio s grupom Novi fosili s kojom je imao milijunske naklade nosača zvuka i brojne glazbene hitove. Istovremeno je radio i s grupama Srebrna krila i Riva, s kojom je ostvario pobjedu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine.

Uz prvu nagradu za Euroviziju, osvojio je brojne festivalske nagrade, dva puta nagradu “Zlatna ptica” za najvišu nakladu prodanih nosača zvuka te Diskografsku nagradu “Porin” za životno djelo (2013.) te je bio pobjednik na više domaćih i inozemnih festivala.

Tijekom karijere surađivao je i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom, a ostvario je i kantautorske projekte. S kolegom Zrinkom Tutićem 2012. pokrenuo projekt “Muzika zabavna” s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Rock me, Mangup, Ja sam za ples, Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača, a zajedno sa Zrinkom Tutićem napisao je i popularnu domoljubnu pjesmu Moja domovina.

Kolege se opraštaju od Rajka Dujmića

Glazbenik Jasmin Stavros, na Facebook službenoj stranici napisao je: “Dragi prijatelju, hvala na svim predivnim pjesmama. Hvala ti što si bio dio i moga puta.”

Alen Islamović je na društvenoj mreži napisao: “Vječna ti slava dragi moj prijatelju, falit ćeš nam, ali pjesme su tvoja duša.”

Vanna je na svojoj službenoj stranici napisala: “Rajko Dujmić – kakva ostavština! Možemo samo biti zahvalni! I diviti se…dugo…i uživati u toj glazbi.”

GNK Dinamo Zagreb, na čijim su utakmicama svirale pjesme Novih fosila, oglasio se na Facebooku: “Hvala na pjesmama i uspomenama koje će uvijek živjeti s nama, gospodine Dujmić! Neka Vam je laka hrvatska zemlja!”

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u