Retro Opatija blokirala ulice

Objavljeno 30.06.2019 - TurizamVijesti

Retro Opatija blokirala ulice

Iako je Retro Opatija odličan projekt, mnoge je u suboto razbjesnilo dugoročno čekanje i prometni kaos koji je prouzročilo navedeno događanje.

Prekrasna finalna večer RetrOpatije, najveće ljetne opatijske manifestacije koja je tijekom proteklih osam dana predstavila više od 50 programa na nekoliko desetaka pozornica diljem grada, kulminirala je velikim disco-tulumom na Ljetnoj pozornici. Putovanje kroz 20. stoljeće u centru grada zatvorenom za promet dodatno su »oslikali« posebno uređeni izlozi trgovina i lokala, ugostiteljska ponuda sa specijalitetima »prošlih vremena«, posebna atmosfera koju su stvorili brojni profesionalni plesači i oldtimeri te dobra glazba.

Prema procjeni organizatora iz Turističke zajednice Grada Opatije, na opatijskoj glavnoj ulici zatvorenoj za promet, na opatijskoj Slatini, ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, ispred tržnice i na Ljetnoj pozornici zabavljalo se u subotu navečer 20 tisuća ljudi.

Bila je to spektakularna finalna večer RetrOpatije, najveće ljetne opatijske manifestacije koja je tijekom proteklih osam dana predstavila više od pedeset programa na nekoliko desetaka pozornica diljem grada.

Ples na glavnoj ulici, izvrsna glazba u svakom kutku grada, posjetitelji odjeveni po modi raznih stilova prošlog stoljeća i odličan provod za sve koji su uskočili u opatijski vremeplov i ponovo proživjeli neke od najboljih trenutaka iz zlatnog doba glazbe, obilježili su centralnu večer RetrOpatije koja je kulminirala velikim disco-tulumom na Ljetnoj pozornici.

Putovanje kroz 20. stoljeće dodatno su »oslikali« posebno uređeni izlozi trgovina i lokala, ugostiteljska ponuda sa specijalitetima »prošlih vremena«, posebna atmosfera koju su stvorili brojni profesionalni plesači i oldtimeri te glazba koja je obuhvatila sve ono najbolje što se moglo čuti od rokerskih pedesetih preko »ludih« sedamdesetih do »glasnih« devedesetih.

– Bila je to još jedna luda i nezaboravna noć, možda čak i bolje posjećena od lanjskog izdanja manifestacije. Meni je to prilika za susret s nekim ljudima koje ne viđam često, ali i prisjećanje kroz glazbu na neka prošla vremena. Bilo je upečatljivo i zabavno svjedočiti šišanju i friziranju na glavnoj opatijskoj ulici, ali i plesati pod disco kuglom do ranih jutarnjih sati. Za razliku od lani, na piće se nije dugo čekalo, sve je dosta dobro funkcioniralo, a jedina mala zamjerka ide nama posjetiteljima. Čini mi se kako je lani puno više ljudi došlo obučeno u retro stilu, a bilo bi puno ljepše da svi prate retrOpatijski trend i izvade nešto iz ormara roditelja i nonića – rekla je Martina Vadlja iz Bregi jutro nakon uzbudljive noći.

Rockabilly eru oživjeli su The Bourbon Hunters na tržnici, za čiji nastup je dobra priprema bila rockabilly jive plesna radionica, domaće i strane hitove u atraktivnim verzijama punim funka, soula i groovea izveli su kod hotela Paris Grooversi, a Disco Magic Band zagrijao je kukove raspoloženog mnoštva ispred Šporera za veliki disco-party na Ljetnoj pozornici.

– Odlično se zabavljamo, živo je i veselo. Organizacija je dobra, a sviđa mi se i ideja da RetrOpatija traje tjedan dana i završava ovim velikim finalom. Dosta se govori kako bi Opatija trebala češće imati ovakvu vrstu programa tijekom ljeta, ali ja smatram da »u moru« drugih događanja u okruženju, RetrOpatiju nije potrebno ponavljati. Da se održava više puta tijekom ljeta, ne bi bilo takvog efekta – rekla je Silvia Lah Lukšić iz Opatije.

Prepoznatljiv proizvod Dok su kraljice i kraljevi podija brusili svoje plesne pokrete, nešto drugačiji ritam koraka imao je nastup Puhačkog orkestra Lovran koji je u retro-izdanju prodefilirao od tržnice do Slatine gdje je nastupila sve popularnija ulična atrakcija Techno Vikings.

Uz glazbeni program, posjetitelji su se imali prilike zabaviti uz retro-kamione i igre Javne vatrogasne postrojbe Opatija, prepustiti se stručnim rukama frizera i vizažista u Retro Make up & Hair Dresser Corneru te Gentleman’s Shopu gdje je rad majstora pratila ugodna glazba Iman Acustic Trija.

Repertoar sastavljen od hitova velikih glazbenih imena kao što su David Bowie, Depeche Mode, INXS ili Iggy Pop fantastično je pred krcatim gledalištem ispred TIC-a izvela grupa GIFT i tako dovela ovu sjajnu ljetnu retro-večer do njenog vrhunca – tuluma pod noćnim zvijezdama na »najljepšoj otvorenoj sceni Mediterana«.

Pod vedrim nebom i velikom disko-kuglom, Ljetna pozornica postala je najvećom diskotekom što je u uzavrelom plesu povezala tisuće tijela, pod vodstvom MC-ja Šajete i DJ-a Mire Paušića koji su sjajnim odabirom hitova ovu nezaboravnu zabavu produžili do ranih jutarnjih sati.

– RetrOpatija je za mene podsjetnik na neka prošla vremena, lijepe trenutke iz mladosti, na što me posebno evociraju pjesme. Uživam u ovoj šetnji kroz opatijski vremeplov. Voljela bih kada bi naš grad bio češće ovako živ, rasplesan, pun dobre energije. Bilo bi dobro kada bi RetrOpatija postala ljetni tjedni vikend-program, na taj način to bi mogao postati prepoznatljiv turistički proizvod i razlog dolaska ljeti u Opatiju – zaključila je Marija iz Opatije.

Mišljenje je dijela Opatijaca da bi se cijela manifestacija mogla preseliti na Slatinu i na ljetnu pozornicu kako bi se riješile ljetne gužve i prometni kaos koji je u Opatiji vladao satima.

Foto : Leo Pavela

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u