Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Objavljeno 08.10.2018 - Vijesti

Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Danas je Dan neovisnosti. Prije 27 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom.

U povodu Dana državnosti predsjednici Sabora i Vlade položit će vijence na Mirogoju i Krematoriju, a zatim u 11.50 ispred zgrade Vlade na Trgu svetog Marka sudjelovati na svečanoj ceremoniji velike smjene straže. U povodu Dana neovisnosti i Sabor otvara svoja rata za sve posjetitelje.

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. jednoglasno donio odluku da za Republiku Hrvatsku više nije legitimno ni legalno niti jedno tijelo dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), te da za Republiku Hrvatsku nije valjan ni jedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime bivše federacije, a koja više, kao takva, ne postoji. Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, kamo su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovu trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada Jugoslavenske vojske.

Odluku o neovisnosti Hrvatski sabor donio je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je 7. listopada 1991. istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica. Na dan kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Hrvatska je u vrijeme svoj neovisnosti postala članicom EUa i NATOa te je ostvarila ciljeve zapadno europskih asocijacija. Hrvatska danas je stabilna, sigurna, dobro organizirana i omiljena destinacija za preko 20 milijuna turista godišnje. Izgrađene su ponajbolje autoceste i tuneli na svijetu, uređene su sve najvažnije hrvatske zračne luke, napravljene su nove marine, vezovi, bove, kupljena je cijela flota kanadera za gašenje požara, obnovljeno je na tisuće fasada, parkova, šetnica, sportskih staza. Hrvatska je sagradila na stotine sportskih dvorana te je ugostila na tisuće svjetskih umjetnika, sportaša, intelektualaca. Hrvatska postiže fantastične sportske rezultate u vaterpolu, rukometu, skijanju, tenisu, a ove godine Hrvatska je bila vice prvak svijeta u nogometu, Modrić je proglašen najboljim nogometašem na svijetu. Hrvatska ULTRA u Splitu i Zrće na otoku Pagu proglašeni su za jednim od najboljih zabavnih destinacija u Europi, a 40 % cijelog svjetskog chartera nalazi se baš u Hrvatskoj. Hrvatska se odlično predstavlja u svijetu i sa svojom gastronomijom pa ne čudi da naša vina, sirevi, maslinova ulja i ostale delicije osvajaju sve više svjetskih priznanja kroz uvrštavanje u najprestižnije časopise za gastronomiju na svijetu.
Imamo Hrvatsku! Takva je kakva je i za nas koji ju volimo imamo dovoljno argumenata da je volimo i dalje. Ljubav Hrvata prema svojoj domovini je je uvijek bila nazočna i uvijek će to biti i neka nam je SRETAN SVIMA DAN NEOVISNOSTI!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u