Registar stvarnih vlasnika još jedna birokratska besmislica

Objavljeno 03.01.2020 - Gospodarstvo

Registar stvarnih vlasnika još jedna birokratska besmislica

Iako poduzetnici imaju već dosta zakompliciran sustav u kojem s emoraju snalaziti ako žele raditi sve po zakonu, ministarstvo financija sada je izmislilo još jednu birokratsku prepreku pod imenom REGISTAR STVARNH VLASNIKA.

Ljudi su u pravilu samo prepisivali informacije koje su već zavedene u registar tvrtki i to je bilo to!
Dakle morali ste izgubiti pola dana kako biste popisali sve podatke, otišli do FINE, čekali u dugačkom redu i predali informacije koje se već nalaze u registru tvrtki RH.

Ministar Marić pokušava objasniti da je to prepisivanje bilo jako važno i evo što kaže.

Ministar financija Zdravko Marić otkrio je da se u njega upisalo 91 posto poduzetnika, a za preostalih osam posto utvrdit će se zašto to nisu učinili.

Registar operativno u ime Ministarstva financija – Ureda za sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, vodi Financijska agencija. Registar je ustrojen na temelju članaka 32. do 36. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Stvarnim vlasnikom smatra se svaka fizička osoba (ili osobe) koja je konačni vlasnik stranke ili kontrolira stranku ili na drugi način njome upravlja, uključujući onu fizičku osobu (osobe) koja izvršava krajnju učinkovitu kontrolu nad pravnom osobom, stoji na stranicama Fine. Informacije o Registru dostupne su i na stranicama Ministarstva financija.

Kako će registar izgledati i funkcionirati, je li sve povezano digitalno i hoće li se moći javno doći do tih podataka, pitali su novinari uoči Vlade ministra financija Zdravka Marića.

– Prije nekog vremena pitali ste me koja je razlika između njega i onoga što već imamo – Sudskog registra. Upravo kako mu i samo ime kaže, stvarni vlasnici, namjera toga je da se stvori baza podataka o stvarnim vlasnicima, ne samo trgovačkih poduzeća, jer za razliku od sudskog registra vi idete puno dublje i u udruge i u zaklade, pojasnio je.

Rekao je da je do kraja godine, kada je bio rok za popunjavanje podataka, preko 91 posto obveznika upisalo podatke. Zadovoljan je tim postotkom.

– Dakle govorimo o podatku od preko 155 tisuća obveznika, odnosno onih koji su unijeli svoje podatke u Registar stvarnih vlasnika. Rok na razini Europske unije je 10. siječnja, a onda će se svi ti registri do ožujka iduće godine, 2021., povezati, dodao je.

To je između ostaloga osnovna namjera takvog alata, nastavlja.

– Kad se povežu svi ti registri, da se utječe na dodatno smanjivanje rizika za pranje novca, financiranje terorizma i razne vrste poreznih prijevara, dodaje.

Potvrdio je i da će registar biti javno dostupan:

– Svojedobno je direktiva na neki način priječila dostupnost podataka javnosti, pa smo i sami rekli kada smo krenuli u implementaciju direktiva, “kako se bude mijenjala, i mi ćemo se tako ponašati”. I to smo i ispunili. Dakle, dostupnost će biti naravno javna, vi ćete se moći identificirati. I dobit ćete određenu razinu podataka koji vas zanimaju. Naravno, tijela državne vlasti, poglavito ona koja su u sustavu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, i tijela kaznenog progona RH, oni će imati potpuni uvid, poručio je.

Poduzetnici su obveznici i sami se upisuju u registar. Za one koji to nisu učinili, onih osam posto, prvo će se utvrditi zašto, rekao je. Na pitanje vjeruje li u vjerodostojnost podataka, s obzirom na to da poduzetnici sami upisuju podatke, odgovara da je to ključno pitanje.

– Ako vas netko želi prevariti, on će učiniti sve da to učini. Ali tu je uloga Ureda za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma, i svih ostalih aktera u cijelom sustavu, odgovorio je.

Posao, dodao je, još nije gotov i samo oformljavanje registra je samo jedna karika u lancu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u