REGATA SUSAK ZA DVOJE I SUSAK ZA POSADE

Objavljeno 21.11.2020 - Zanimljivosti

REGATA SUSAK ZA DVOJE I SUSAK ZA POSADE

Budu li to vremenske prilike dopuštale, u subotu 21. studenoga 2020. u 10 sati ispred ACI marine Ičići predviđen je start drugog izdanje jedriličarske regate „Susak za dvoje“ i „Susak za posade“, čiji je organizator YC Croatia. Među 19 prijavljenih posada nastupit će i poznati dvojac – Ivica Kostelić i Petra Kliba koji će regatu iskoristiti kao trening u okviru priprema za Pariz 2024. gdje će nastupiti u novoj jedriličarskoj disciplini „Offshore Mix duo“ koja je u program igara uvedena lani u rujnu.

Odobalna (offshore) regata Susak za dvoje i Susak za posade, pokrenuta je s namjerom da sjeverni dio Jadrana dobije ozbiljnu navigacijsku regatu po uzoru na regate srednjeg i južnog Jadranu, primjerice kao što su Sv. Nikola za samce, Jabuka ili Sušac za dvoje, na kojima rado sudjeluju i jedriličari s Kvarnera. Pokušaj pokretanja ove regate datira još iz 2010. godine na ruti Cres – Susak – Cres, da bi tek prošlogodišnje izdanje prvi puta uspješno zajedrilo. Regata u duljini od 100 nautičkih milja jedri se oko otoka Suska bez zaustavljanja, a start i cilj regate su ispred ACI marine u Ičićima. Zavisno o uvjetima na moru, regata može potrajati i dulje od 24 sata što je samo po sebi već dovoljno zahtjevno, a pridoda li se tome ovaj kasni jesenski termin koji u pravilu donosi ekstremnije uvjete, riječ je o regati koja zahtijeva veliko iskustvo, dobro pripremljen brod kao i dobru fizičku pripremljenost posada, pogotovo onih koje jedre kao dvočlane posade.

Pobjedu u prvom izdanju regate u konkurenciji dvojaca odnijeli su Dario Jušić i Hrvoje Petković na jedrilici imena Citadelle, tipa mini 650, s jedrenim vremenom 23:31:59. U konkurenciji posada pobijedila je jedrilica Bella Nostra, kormilara Diega Biljana, s jedrenim vremenom 20:39:53. Prošlogodišnji pobjednici odlučni su u namjeri obrane naslova i na ovogodišnjoj regati na kojoj će konkurencija ipak biti nešto jača. Hrvoje Petrović ove godine jedri na brodu Damaco koji ove sezone ostvaruje odlične rezultate na svim regatama. Na regatu se prijavio i maxi krstaš Molo longo za čijim će kormilom ovoga puta biti proslavljeni hrvatski jedriličar Tomo Bašić.

Uz naklonost jedriličara, potporu regati pružaju i sponzori ACI d.d. Solbris Multisport Coaching i Zambelli Brand design.

Autor: Andrija Čolak

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u