Pusić i Vandoren otvorili 14. Europski tjedan

Objavljeno 06.05.2013 - IzdvojenoVijesti

Pusić i Vandoren otvorili 14. Europski tjedan

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delagacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren otvorili su na zagrebačkom Cvjetnom trgu 14. Europski tjedan, posljednji prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Otvaranjem 14. Europskog tjedna došli smo do one točke na kojoj je Hrvatska 56 dana do članstva u Europskoj uniji, kazala je ministrica Pusić i podsjetila da se radi o 12 godina “koncentriranog posla” na izgradnji i stabilizaciji institucija i države.

Važno je da EU razumijemo kao prostor koji uređujemo zajedno sa svojim prijateljima i partnerima, istaknula je šefica hrvatske diplomacije.

Vandoren je kazao da ovaj 14. po redu Europski tjedan ima posebno značenje jer je posljednji prije ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja i ocijenio hrvatski pristupni put kao uzbudljiv proces pun izazova. Prema njegovim riječima, članstvo Hrvatske u EU nosi puno prilika, ali ni izazova neće nedostajati.

Govoreći o novoj direktivi Europske komisije o trgovini sjemenjem i sadnicama unutar Europske unije, koju EK treba objaviti danas, Pusić je kazala da se u EU svakodnevno otvaraju nove teme koje čak uključuju i mogućnost ukidanja zajedničke poljoprivredne politike. Sve ovisi o tome kako će se Hrvatska angažirati, rekla je Pusić.

Vandoren je rekao da će s punopravnim članstvom Hrvatska imati mogućnost oblikovanja europskih politika pa tako i onu o poljoprivrednom sjemenju, ali da je ključna riječ “konsenzus”. Od 1. srpnja Europska unija je i Hrvatska, zaključio je Vandoren.

Pusić i Vandoren su početak tradicionalne europske manifestacije iskoristili i za otvaranje multimedijske izložbe “Ja – građanin EU” koja će u Zagrebu biti otvorena do 11. svibnja, a potom seli u Split, Osijek i Rijeku. Kako je ova godina proglašena Europskom godinom građana, izložba se bavi građanima i njihovim pravima te kako ta prava ostvariti.

Kao uvertira Europskom tjednu, prošli petak su otvoreni Dani europskog filma koji se do 11. svibnja održavaju u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Novskoj i Dubrovniku.

Sva su događanja na Eurpskom tjednu su besplatna.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u