Prvi Hrvat koji je osvojio US OPEN

Objavljeno 09.09.2014 - Sport

Prvi Hrvat koji je osvojio US OPEN

Sjajna večer za hrvatski sport u Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvat Marin Čilić bio je jednostavno fantastičan, i uz svoga trenera, Gorana Ivaniševića, uspio je pobijediti svog japanskog kolegu Nishikoria te osvojiti US OPEN!

Marin Čilić pobjednik je US Opena, u finalu je sa 6:3, 6:3 i 6:3 nadigrao Japanca Keija Nishikorija i osvojio je svoj prvi Grand Slam naslov u karijeri!

Marinovi odlični servisi i snalaženje na terenu ostavili su protivnika bez mogućnosti da osvoji ovaj, jedan od najvažnijh turnira na svijetu.

Prvi set –

Nishikoriju odmah u prvom gemu break lopta, ali Marin je hrabro potegnuo dijagonalu i izvukao se te potom neobranjivim prvim servisom zapečatio gem.

U drugom gemu hrvatski tenisač je poveo s 0:30, ali Japanac preokreće na 40:30 i onda u izmjeni s osnovne crte Marin gađa predaleko za izjednačenje na 1:1.

Treći gem Čilić osvaja jako sigurno, bez izgubljenog poena dolazi u vodstvo 2:1.

Obojica finalista sad su prebrodila početnu nervozu i zaigrali su sigurnije. Nishikori izjednačava na 2:2 bez većih problema. Uzvraća Čilić i zahvaljujući sjajnim servisima, s dva asa i dva servis-winnera, vodi s 3:2 nakon gema u kojemu je jedan prvi servis poletio brzinom 212 km/h.

Marin je poveo s 0:40 na Japančev servis,  slijede dva promašaja i 30:40, ali onda je Hrvat sjajno vratio servis i nakon kraće izmjene Nishikori je slice poslao u aut! Prvi break u meču, Čilić vodi s 4:2! Potom je relativno lako, uz dva odličan forhenda, uzeo svoj servis-gem i sad vodi s 5:2!

Nishikori je uspio uzeti gem i smanjti na 5:3. Čilić servira za prvi set!

Nekoliko sjajnih Marinovih poteza i potpuno koncentracija na servisu za set, odlična duboka pa još bolja skraćena lopta i Hrvat je izborio tri set-lopte, koristi prvu, odličnom forhend paralelom uzima prvi set za 33 minute igre!

Čilić je u prvom setu imao 11 winnera i devet neforsiranih pogrešaka. Isti broj pogrešaka imao je i Japanac, ali i samo dva winnera.

Drugi set –

Prvi gem donio je dosad najuvjerljiviju igru 10. nositelja. Istom mjerom uzvaća Čilić, koji dolazi na 40:15 te odličnim drugim servisom izjednačava na 1:1.

Čilić sjajnim trčanjem tjera Nishikorija na promašaje i dolazi do tri vezane break šanse (0:40). Japanac je nakon dugačke i možda najljepše izmjene u dosadašnjem tijeku meča uspio izjednačiti na 40:40. No fantastično je forhendom crtu pogodio naš igrač za još jednu break-loptu, koju je onda nakon suparnikovog bekhenda u mrežu  iskoristio za vodstvo 2:1!

Uslijedili su Čiličevi mekaniji servisi i dao je protivniku šansu – 15:40. Sjajan forhend, as i odličan prvi servis te potom brzi poen izvukli su Čilića, koji je stekao prednost, a onda Nishikori pogađa mrežu. Izdržao je Marin i sačuvao break prednosti te vodi s 3:1.

Japanac bez izgubljenog poena uzima ovaj put svoj servis-gem – 3:2, ali break prednosti za Marijna i dalje je tu.

A mogao bi i ostati… Naime, hrvatski tenisač je sjajnim pokerom aseva uzeo šesti gem bez izgubljenog poena za vodstvo 4:2!

Nakon točno sat vremena igre dvostruki break, Čilić koristi niz Nishikorijevih pogrešaka, dok sam šalje duboke i jake lopte kojima te pogreške provocira, te vodi s 5:2 i servira za drugi set!

Ne da se Nishikori, ima 15:40 na Čilićevom servisu za drugi set. Slijede dva neobranjiva prva servisa za 40:40. No nova break-lopta za Nishikorija nakon što je Marin stao misleći da je lopta bila u autu. Japanac priliku ovaj put koristi. Najslabiji gem hrvatskog igrača dosad, ali i dalje ima jedan break prednosti.

Jedna sretna Čilićeva prasica, ali Nishikori se slabo kretao i loše reagirao na pokušaj loba te je poklonio našem igraču set-loptu. Marin  taj lijepi poklon korisiti i vodi s 2:0 u setovima!

Treći set –

Čilić ovaj put prvi servira. Poveo je s  tri asa 40:0, potom loše iskontrolirao forhend, dao je suparniku dva poklona i ovaj to koristi za 40:40. Slijedi dugačka izmjena s nekoliko pogođenih crta, koja završava promašajem Nishikorija. Tek drugu prednost Marin koristi i neobranjivim prvim servisom rješava ipak gem u svoju korist. Psihološki je to bio jako važan gem.

U sljedećem gemu Marin opasno prijeti. No kod 40:40 prvi as Nishikorija uopće u meču i onda Marin šalje loptu u mrežu nakon još jedne sjajne izmjene.

Marin uzima svoj sljedeći servis-gem, iako Nishikori izgleda sve bolje. Jedan odličan lob i as za kraj donijeli su prednost 2:1 hrvatskom tenisaču.

Četiri puta je Međugorac uporno gađao na bekhend Japancu i napokon uspio proći za 15:30, a onda lopta u mrežu za 15:40, dvije break-lopte za Čilića! Prvu je Nishikori izvukao, ali drugu nije uspio, aut i Čilić vodi s 2:0 u setovima i 3:1 u trećoj dionici! Ako uspješno odservira sljedeći gem na milimetar je do pobjede!

I uspio je Čilić u tome, poveo je s 4:1!Potom Nishikori dobija servis-gem bez izgubljenog poena, dojam je da je Marin malo tankirao i čuva se za očuvanje prednosti na svom početnom udarcu.

Slijedi jako uzbudljivi gem! Dvije Marinove pogođene mreže i Nishikori je uspio doći do 15:40. Japanac šalje loptu u aut, a Čilić se nadovezuje as-servisom za 40:40. Još jedna prednost za Nishikorija. Drugi Čilićev servis Japanac šalje u mrežu, opet 40:40. Potom puno sreće za Čilića, od mreže lopta u polje, a protivnik je jedva stiže i šalje vani. Čilić vodi s 5:2, na gem je od naslova pobjednika!!!

Nishikori je uspio dobiti svoj servis-gem, ali Marin servira za set, meč i prvu Grand Slam titulu! Dva sjajna servisa, 40:0 i tri meč-lopte za Marina! Gotovo je, Čilić je pobjednik US Opena!!!

 

Marin Čilić je treći Hrvat koji je osvojio Grand Slam turnir. Prvi je bio Goran Ivanišević 2001. na Winbledonu, zatim je uslijedila Iva Majali koja je slavila u Parizu 1997., i sada Marin Čilić.

Hrvatski tenis ponovno doživljava svoj uspon.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u