Provjetravanjem prostorija brže se zagrije prostor

Objavljeno 07.01.2019 - Zanimljivosti

Provjetravanjem prostorija brže se zagrije prostor

Sezone grijanja je odavno počela a malo ljudi zna da je prozračivanje prostora najbitnije, nime prozračivanje prostora je zdravo i pri tome lakše je ugrijati hladan zrak nego ustajali i vlažan.

Iako priznajemo da tijekom dana nema potrebe za jakim grijanjem, mislimo da će malo tko izdržati hladne večeri bez da na kratko upali radijator, plinsku peć ili baci koje drvo u peć na drva. Tek toliko da zagrijete prostoriju na ugodnu sobnu temperaturu.

Sezona grijanja može potrajati sve do ožujka, pa je stoga važno što pametnije zagrijati prostorije.

Kako sada to mislimo pametnije?

Pa vjerovali ili ne, postoji par trikova koji će vam pomoći da što optimalnije iskoristite grijanje kod kuće bez da proljeće dočekate praznih džepova.

I to bez obzira na što se grijete! Pa da započnemo s onim glavnim – provjetravanjem prostorije!

1. Što češće provjetravajte stambeni prostor brže ćete zagrijati prostorije

Znamo kako vam je tijekom hladnih dana i noći zadnje na pameti da otvarate prozore i da toplinu svog doma doslovno bacate u vjetar, no često provjetravanje prostorija zimi će mnogo brže zagrijati prostorije.

Na prvu zaista nema smisla, zar ne? No iza ove tvrdnje stoji i više nego logičo razmišljanje kojeg rijetko tko prihvaća. I evo, upravo dolazi!

Budući da tijekom zime rijetko kad otvaramo prozore i vrata, s vremenom se u prostoriji sve više sakuplja vlaga. Ona se stvara kroz disanje, znojenje, kuhanje, tuširanje pa i zbog sušenja rublja. Tako četveročlana obitelj dnevno može proizvesti i do 12 litara vode u obliku vodene pare.

Vjerojatno ste tijekom grijanja znali primijetiti zamagljena prozorska stakla ili kapljice vlage kako putuju zidom. To je zato što se sva ta vlaga kondenzira na hladnijim dijelovima kuće kao što su kutevi prostorija i prozorski okviri, a zbog te vlage može doći do stvaranja plijesni na zidovima.

Budući da je logično kako je vodu teško zagrijati, nakon nekog vremena nađemo se u situaciji da su radijatori na maksimumu, a nama nije dovoljna ni treća deka da se zagrijemo.

Zato je potrebna pravilna izmjena zraka u prostoriji.

Pravilnim provjetravanjem se u prostoriju uvodi svježi i hladniji zrak, a zrak u prostoriji koji je topao i vlažan isušuje se. Hladniji zrak je lakše i brže zagrijati od već prije zagrijanog, a sada sušiji zrak može ponovno prirodno primiti nastalu vlagu u prostoriji.

Kako pravilno prozračiti prostoriju u sezoni grijanja?
Kako bi pravilno izmijenili zrak u prostoriji i riješili se vlage bitno je znati i par trikova za ekološki učinkovito i zdravo prozračivanje prostorije tijekom sezone grijanja. Evo nekoliko savjeta

Prozore po zimi uvijek širom otvorite. Prozore po zimi nikada nemojte stavljati na kip, već ih širom otvorite. Jedino tako ćete izmijeniti zrak u prostoriji bez da previše rashladite zidove oko prozora.
Prozračite prostoriju barem dva puta dnevno. Prostoriju je potrebno prozračiti više puta dnevno, barem ujutro i navečer.
Prozračite cijeli stambeni prostor na 3 minute. Želite li prozračiti cijeli stambeni prostor, otvorite širom sve prozore na maksimalno 3 minute. U protivnom, otvorite samo prozore u sobama u kojima boravite na 4-7 minuta.
Vrijeme prozračivanja prilagodite vremenskim uvjetima. Prema nepisanom pravilu, što je vanjska temperatura niža, to bi prozračivanje trebalo kraće trajati.
Posebnu pozornost dajte spavaćoj sobi. Spavaću sobu prozračite odmah nakon ustajanja kako se vlaga ne bi upila u zidove i namještaj.
Nakon što smo detaljno obradili prozračivanje prostorija, evo još nekoliko trikova pomoću kojih ćete što brže zagrijati stambeni prostor.

2. Pametno razmjestite namještaj

Kvalitetnije i bolje grijanje je odličan razlog za mali zimski makeover. Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i približite ga izvoru topline. U slučaju da se grijete na radijator, odmaknite namještaj što više od njega kako ne bi blokirali strujanje toplog zraka.

3. Izbjegavajte sušenje rublja po cijelom stanu

Kao što smo već spomenuli, sušenjem rublja povećavamo vlažnost zraka što znači da ćemo i teže zagrijati prostorije. Ako nemate gdje sušiti rublje, ograničite se na jednu prostoriju i nemojte nikako sušiti rublje na radijatoru je tako praktički prekidate grijanje.

4. Tepihom i roletama zadržite toplinu prostorije

Tepih zadržava hladni zrak koji dolazi iz poda pa će vam pomoći da duže zadržite tjelesnu toplinu bez obzira jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat.

Isto tako, noću spustite rolete do kraja i preko prozora navucite zavjese kako bi smanjili gubitak topline i za 10 posto! No ako se tijekom dana pojavi sunce, što brže odmaknite zastore s prozora kako bi sunce uspjelo zagrijati prozorska stakla.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u