Program Kultno kino u ožujku donosi “Thelmu i Louise”

Objavljeno 15.03.2021 - Zabava

Program Kultno kino u ožujku donosi “Thelmu i Louise”

Pored osvježavajuće progresivne politike, film je upamćen kao odvažan, duhovit i zabavan testament prijateljstva i slobode koji i danas – jednako jako kao i 1991. godine – rezonira manjinsku zastupljenost snažnih i neovisnih ženskih likova u svjetskoj filmskoj produkciji
Prošlo je 30 godina otkako su Geena Davis i Susan Sarandon jurile pustinjom u uzbudljivom filmu ceste Thelma i Louise Ridleya Scotta, a tim povodom legendarne žene za volanom stižu u Art-kino, u sklopu programa Kultno kino, u trostrukom terminu: 18., 21. i 22. ožujka.

Thelma (Geena Davis) je mlada kućanica koja živi u dosadnom i podčinjenom braku s Darrylom (Christopher McDonald), provincijalcem šovinističkih svjetonazora. Njezina iskusnija prijateljica Louise (Susan Sarandon), konobarica u lokalnom restoranu, također je nezadovoljna svojim životom. Njezin dečko, glazbenik Jimmy (Michael Madsen), često je odsutan, bez ozbiljnijih namjera za napredak veze. Umorne od besperspektivne svakodnevice, Louise i Thelma odluče si priuštiti mali vikend izlet, ne sluteći da će se planirani put pretvoriti u njihovu životnu pustolovinu – opasnu, ali oslobađajuću.

Ovaj filmski presedan u portretiranju kompleksnih, nestereotipnih ženskih uloga – razbojnica – napravio je pravu feminističku stranputicu u produkciji visokobudžetnih holivudskih filmova, osvojivši Oscara za najbolji scenarij (uz sveukupno šest nominacija, uključujući dvije za najbolje glumice).

Pored osvježavajuće progresivne politike, film je upamćen kao odvažan, duhovit i zabavan testament prijateljstva i slobode koji i danas – jednako jako kao i 1991. godine – rezonira manjinsku zastupljenost snažnih i neovisnih ženskih likova u svjetskoj filmskoj produkciji.
Film se, zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, u Art-kinu prikazuje 18. ožujka u 19:15 sati, 21. ožujka u 17 sati te 22. ožujka u 19 sati.

Autor: Marta Ban

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u