Probudila se predsjednica

Objavljeno 28.06.2017 - Vijesti

Probudila se predsjednica

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović konačno se probudila i odlučila pomoći najranjivijim građanima te je uputila  premijeru Andreju Plenkoviću zaključke s nedavno održanog okruglog stola “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran”.

Navodi da zabrinjava što nije napravljena sveobuhvatna i temeljita analiza toga sustavnog problema. Apelira na Vladu da se njegovu rješavanju pristupi bez odgode.

Upozorila je i na zakonodavni okvir za koji navodi da je samo pogoršavao stanje: nagomilavajući građanima nove troškove umjesto da je omogućio brz, jednostavan i jeftin ovršni postupak, uz stvarnu zaštitu egzistencijalnog minimuma i dostojanstva ovršenoga građanina, stoji u dopisu.

O kolikom je ekonomskom i socijalnom izazovu riječ, svjedoče podaci po kojima Hrvatska ima 330 tisuća blokiranih građana s dugom većim od 42 milijarde kuna, a kad im se pridodaju članovi njihovih obitelji ta brojka raste na gotovo milijun građana ili jednu četvrtinu hrvatskog stanovništva izravno pogođenog problemima prezaduženosti, navodi predsjednica u dopisu premijeru.

Ono što je uistinu šokantno jest podatak iznesen na okruglom stolu po kojem, upozorava predsjednica, stvarni dug građana iznosi osam milijardi kuna dok čak 32 milijarde kuna čine kamate i troškovi povezani s ovršnim postupcima u kojima sudjeluju Financijska agencija, odvjetnici, javni bilježnici, tvrtke za faktoring i banke, a koje očito isključivo snosi prezadužen i blokiran građanin.

Predsjednica je u dopisu ukazala i na zakonodavni okvir za koji navodi da je samo pogoršavao stanje, nagomilavajući građanima nove troškove, umjesto da je omogućio brz, jednostavan i jeftin ovršni postupak, uz stvarnu zaštitu egzistencijalnog minimuma i dostojanstva ovršenog građanina.

Posebno su problematična ovlaštenja Financijske agencije u postupku ovrhe nad novčanim sredstvima, ali i niz zakonskih odredbi, primjerice o visini troškova ovršnog postupka, ograničenju ovrhe na plaći ili minimalnoj zakonskoj cijeni ispod koje se nekretnina ne može prodati na dražbi.

Predsjednica navodi kako stoga ohrabruju najave izmjena Ovršnog zakona u vezi s ovrhom nad jedinom nekretninom ovršenika, visinom novčanih sredstava koja se neće smjeti ovršiti te najavom o otpisu dugovanja blokiranih građana do visine prosječne plaće.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u