PROBLEM! Nema dovoljno cjepiva za sve!

Objavljeno 22.01.2021 - Vijesti

PROBLEM! Nema dovoljno cjepiva za sve!

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je izjavio kako nije zadovoljan s dinamikom isporuke cjepiva protiv covida-19 Hrvatskoj te je zbog dolaska manje količine cjepiva najavio restrukturiranje plana cijepljenja.

– Još nam se dodatno otežava situacija jer su nam dane neke veće količine u početku, a sad se smanjuju. Morat ćemo sad obustaviti nova cijepljenja jer nemamo dovoljno cjepiva. Nažalost i Moderna je odstupila od obećanih doza i rekli su da će kasniti tjedan dana s idućom isporukom. Mi tu ne možemo ništa. Tražimo svoja prava i da nam povećaju te količine koje su obećavali. Naši pokušaji su na tome ostali. Moramo restrukturirati plan cjepiva. Pfizerovo cjepivo čuvamo za docjepljivanje. Što se tiče Moderne, oni su obećali da će u tjednu iza 1. veljače isporučiti što su obećali, nešto više od 11.000 doza. Imamo naznake od EU da će nam od Moderne još nešto doza stići što su obećali za cijepljenje nakon potresa. Što se tiče AstraZenece vjerojatno će se registrirati 29. siječnja. EK radi raspodjelu, rekao je Capak.

Na pitanje moramo li se bojati da će nam se umanjiti doze s obzirom da se licitira s cjepivom, Markotić je kazala da nije sve samo politika.

– Zaštićeni smo kroz EU na neki način da se ne događaju te situacije. Obzirom da sam radila skoro desetak godina u imunološkom zavodu na kontroli cjepiva i interferona, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se za cjelokupno stanovništvo proizvede cjepivo. To su zahtjevni poslovi gdje u niz segmenata u proizvodnji morate kontrolirati cjepivo i to su skupe kontrole. Ako u proizvodnji nešto od brojnih kontrola koje se prate za svako cjepivo i moraju biti uredne, ako se bilo što mora ponavljati ili nešto nije u redu treba dodatnog vremena. Ne postoji niti jedan proizvođač kojemu su sve serije završene i da se nešto ne mora ponavljati. To su problemi s kojima se susreću proizvođači i to može biti jedan od razloga zašto će povremeno isporuke cjepiva doći kasnije nego je planirano, kazala je Markotić.

– Europska unija je i tu spremna pomoći, zato je Europski centar za zarazne bolesti spreman i financijski pomoći. Koliko sam razumio od profesorice Markotić to nije jeftina disciplina, pogotovo zbog reagensa. To je važno i cilj koji EK postavlja svim članicama je da barem 5 posto onih koji su testirani pozitivnim na covid-19 budu sekvencirani. Naravno da se preferira da to bude 10 posto od svih koji su pozitivni da bi stekli pravu sliku o tome koliko toga ima u populaciji u ovom trenutku s obzirom na kapacitete koji se koriste u tom poslu. Malo tko ima potpunu sliku, osim onih poput Velike Britanije, Irske, detektirali, ali i pitanje koliko je precizna. Moramo se dodatno angažirati da bi se spriječila potencijalna šteta koja se može napraviti od strane novih mutanata, rekao je Božinović.

– Mi smo spremni za brže cijepljenje, ali trenutno cjepiva nemamo. Ako nam AstraZeneca isporuči veće količine, onda bi mogli brže cijepiti i onda skupa s ostalim dozama koje su nam obećane možemo imati veliku procijepljenost do ljeta, rekao je Capak.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u