Prigodan program povodom Tjedna tamnog neba u Astronomskom centru Rijeka

Objavljeno 05.04.2019 - Zanimljivosti

Prigodan program povodom Tjedna tamnog neba u Astronomskom centru Rijeka

Astronomski centar Rijeka i ove je godine pripremio poseban program povodom Tjedan tamnog neba, međunarodne manifestacije koja različitim akcijama nastoji istaknuti probleme svjetlosnog onečišćenja.

U petak, 5. travnja 2019. godine, imamo nastavak aktivnosti te će se nakon show-a u digitalnom planetariju pridružiti studentica APURI-a, Marina Musulin, koja će pročitati kratku priču Još jedan projekt, autora učenika Jakova Piljeka. Nastavak programa bit će u parku Sv. Križ gdje će se održati program pod nazivom Astrognozija gdje će popularizatori astronomije Astronomskog centra Rijeka, objekta pod upravljanjem Rijeka sporta, u slučaju dobrih vremenskih uvijeta, pokazati i objasniti noćno nebo vidljivo iz parka.

Prvi dio programa u planetariju se naplaćuje po redovnim cijenama (10 i 20 kuna, ovisno o ciljnoj skupini), a program u planetariju je besplatan tako da se svaki građanin istome može i pridružiti u 19,45 sati.

Cijene ulaznica za planetarij: 20 kuna za odrasle; 10 kuna za djecu, studente i umirovljenike.
Cijene ulaznica za zvjezdarnicu: 10 kuna.

O programu u digitalnom planetariju posvećenom Tjednu tamnog neba
Film Potraga za tamom ističe probleme povezanih sa svjetlosnim zagađenjem i predlažu se tri jednostavna rješenja kako ljudi mogu pridonijeti njegovom smanjenju.
Novi show Astronomske učionice predstavlja razvoj planetarija i zvjezdarnica kroz povijest, promjene njihovog izgleda i uloge, od edukativnih pomagala do digitlanih planetarija.

O radionicama s piscem Zoranom Krušvarom
Ove godine poznati riječki pisac Zoran Krušvar posjetiteljima će predstaviti tekstove za slikovnice u nastajanju, a u kojima će uživati djeca predškolske dobi.
Zoran Krušvar, pisac i novinar, do sada je objavio nekoliko romana i za djecu i za odrasle, kao i nekoliko zbirki priča. Njegova djela prevedena su na rumunjski, poljski i francuski jezik, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, od čega četiri nagrade Sfera i jedna nagrada Artefakt.

O manifestaciji Tjedan tamnog neba
Međunarodna manifestacija Tjedan tamnog neba naglašava probleme povezane sa svjetlosnim onečišćenjem i predstavlja jednostavna rješenja za njegovo smanjenje na svjetskom nivou.

Ovogodišnja manifestacija obilježava se od 31. ožujka do 7. travnja i diljem svijeta organizirane su izložbe, predavanja, razgovori, umjetnički performansi, izložbe astrofotografije, promatranja teleskopima u zvjezdarnicama i na otvorenom, a u svrhu podizanja svijesti o negativnim učincima svjetlosnog zagađenja i očuvanje noćnog neba.

Manifestaciju je 2003. godine osmislila učenica Jennifer Barlow kako bi javnosti predstavila probleme svjetlosnog onečišćenja i potaknula na njegovo smanjenje.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u