Priča o ulasku migranata na dubrovačko primorje je podvala onih koji šire paniku u Hrvatskoj

Objavljeno 28.09.2015 - Vijesti

Priča o ulasku migranata na dubrovačko primorje je podvala onih koji šire paniku u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na priču o ulasku migranata na dubrovačko primorje. „To je podvala onih koji šire paniku u Hrvatskoj. Namjerno to rade i vidimo koji su to ljudi i kako su koordinirani pred izbore. Oni, ustvari, priželjkuju da se tako nešto dogodi. A moja poruka, prije svega UNHCR-u koji ipak vodi te ljude, jest da to ne rade. Jer to bi, u tom slučaju, bilo mrcvarenje tih ljudi. Morali bi prijeći više granica, preko planina, a Hrvatska ima pravo reći: naša vrata su otvorena, ali tamo gdje mi kažemo. To je na sjeveru. Dolje, u Dubrovnik, neka se ne dolazi. Onaj tko tamo vodi ljude, a ovdje se radi o organiziranom dovođenju, radi zlo tim ljudima“, rekao je predsjednik Vlade. Ponovio je da problem potrebno riješiti u Grčkoj, dok Turska, koja nije članica Europske unije i kojoj treba prije svega financijski pomoći, nije problem.

„Grčka ne radi apsolutno ništa, a članica je Schengena. U takvom Schengenu, kako sada funkcionira, za Republiku Hrvatsku je rizik biti. To je za nas riskantno, a ja neću Hrvate izvrgavati tom riziku dok se stvari ne raščiste“, rekao je predsjednik Vlade.

Ponovio je da je poslao jasnu poruku oko Dubrovnika i panike koju šire „lokalni HDZ-ovci i njihov predsjednik stranke“. „Oni zemlju žele uvući u nered, obi bi htjeli da se to dogodi“. Što se tiče UNHCR-a, oni to čine iz najplemenitijih pobuda, ali možda ne znaju. „Neka ne rade to, to je loše za ljude, to je duži put, to je put preko više granica, preko lošijeg terena, a na kraju Hrvatska ima pravo i zatvoriti tu granicu. Nemojte nas dovoditi u takvu situaciju, naročito kad vam kažemo da su vrata otvorena gore“. Premijer je kazao kako tamo neće biti nikakvog prihvatnog centra, ponovivši da se radi o podmetanjima lokalnih političara koji žele stvoriti nered.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u