Prezentacija Apoksiomena u British Museumu u Londonu

Objavljeno 07.04.2015 - Kultura

Prezentacija Apoksiomena u British Museumu u Londonu

Povodom izložbe brončanog kipa Apoksiomena, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada će se 10.4.2015. predstaviti u British Museumu u Londonu, u sklopu jednodnevne stručne konferencije pod nazivom „Study day: The athlete of Croatia: a bronze youth from the sea“ posvećene Apoksiomenu s naglaskom na pronalazak, restauraciju, očuvanje te povijesno i umjetničko značenje Apoksiomena.

Konferenciju organizira British Museum u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu i uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu.
Ujedno, bit će to prezentacija regije Kvarner i Republike Hrvatske kroz zajednički promotivni video, a prisutni će biti zamjenica gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić; Đurđica Šimičić, direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja; predstavnici predstavništva HTZ – a u Londonu.

Ponos i bogatstvo kulturne baštine Lošinja – kip Apoksiomena visok 192 cm, izronjen 1999. u neposrednoj blizini otoka Lošinja, izložen je u British Museumu, u sklopu izložbe „Definiranje ljepote“ koja se bavi tijelom u antičkoj grčkoj umjetnosti. Izložba, koja se u Sainsbury Exhibition Gallery British Museuma može razgledati do 5. srpnja 2015., prikazuje načine eksperimentiranja s prikazom ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom dva tisućljeća.

Najavljenu stručnu konferenciju će započeti viša konzervatorica Iskra Karniš Vidović iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda u Zagrebu koja će prisutne upoznati s otkrićem i obnovom Apoksiomena te konzervatorskim radovima i izložbama statue. O samom Apoksiomenu i antičkoj brončanoj skulputri govorit će Peter B.Campbell sa Sveučilišta Southampton te Ian Jenkis, Judith Swaddling, Ross Thomas, Michael Fischer, Marilyn Hockey, Fleur Shearman, Peter Higgs iz British Museuma.

Nakon predavanja, rasprava i panel diskusija, u poslijepodnevnim satima, arhitekt Saša Randić će predstaviti Muzej Apoksiomena (Palača Kvarner) u Malom Lošinju. Direktorica Turističkog ureda TZG Malog Lošinja, Đurđica Šimičić, predstavit će Lošinj – otok vitalnosti i zdravlja, a završno izlaganje će imati veleposlanik Republike Hrvatske u Londonu, Ivan Grdešić.

Uzvanici konferencije su stručnjaci iz područja arheologije, umjetnosti, restauracije, kiparstva te konzervatori, britanski i hrvatski mediji koji prate navedena područja.

Obzirom da će konferencija biti otvorenog karaktera istoj će moći prisustvovati zainteresirana javnost i posjetitelji muzeja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u