Premijera riječke glumice Andree Slama: Mašina igre u KNAP-u predstavlja dramu stanja ‘Pod naponom’

Objavljeno 21.03.2018 - Kultura

Premijera riječke glumice Andree Slama: Mašina igre u KNAP-u predstavlja dramu stanja ‘Pod naponom’

Nova nezavisna kazališna družina Mašina igre (MI:) predstavlja se zagrebačkoj publici 10. ožujka u Kazalištu KNAP dramom stanja “Pod naponom”. Inspirirana tekstovima Ariela Dorfmana i Franza Xavera Kroetza, predstava prikazuje čileansku djevojku iz vremena Pinochetove diktature u bolnom procesu ponovnog stjecanja identiteta i prevladavanja trauma nastalih stravičnom psihofizičkom torturom.

Uz pomoć uspomena, umjetničkog stvaranja, suza i opsesija protagonistica se opire nasilju koje je na njoj ostavilo vidljive i skrivene povrede. Uz multimedijsku primjenu filmskih i dijaprojekcija, klasičnih i ambijentalnih zvukova te dovođenje publike “iza scene”, u intimni prostor junakinje i njezinih interakcija s prisnim objektima, “Pod naponom” je i koreodrama koja u središte postavlja tijelo kao fizičko ogledalo individualne patnje, povijesne izopačenosti i otpora. Između grčevitih pokreta, modeliranja i nepodnošljivih svakodnevnih radnji protagonistica nastoji smoći snage za konačni obračun s vlastitim odrazom i osjećajem krivnje. Njezin spazam tako postepeno prelazi u ples, a zatvoreni krug sobe polako se otvara prema perspektivi novog života.

Redatelj predstave je Davor Kovač, poznat na našoj kazališnoj sceni i kao uspješan glumac (Osijek, Zadar, Zagreb), voditelj dramskih i lutkarskih radionica te osnivač i voditelj umjetničke organizacije Pierre Vally Teatar. Glavnu ulogu tumači riječka glumica Andrea Slama, stasala u klasama Selme Alispahić i Rade Šerbedžije, iza koje su uspješne suradnje s HNK Ivana pl. Zajca (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Pseudolusove muke) te niz uloga na filmu i televiziji.

Scenski pokret potpisuje Paola Slavica, kostimografiju Leana Alić, oblikovanje svjetla Luka Matić, a vizualni identitet Luka Borčić.

Video je nastao u produkciji umjetničke organizacije Kadromat, pri čemu je za režiju i montažu zaslužna Dalija Dozet, a za kameru i color obradu Luka Matić.

Premijera: 10. ožujka 2018. u 20 sati u Kazalištu KNAP (Ivanićgradska ul. 41A), a prva redovita izvedba 11. ožujka u isto vrijeme.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u