Predstavljanje knjige – OPEKLINE 2. prošireno izdanje

Objavljeno 19.06.2020 - KulturaVijesti

Predstavljanje knjige – OPEKLINE 2. prošireno izdanje

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održano svečano predstavljanje knjige pod nazivom OPEKLINE 2. prošireno izdanje autorice doc.prim.dr.sc. Aleksandre Pirjavec Mahić i suradnika.
Djelo autorice doc.prim.dr.sc. Aleksandre Pirjavec Mahić i suradnika novo je i originalno i odgovara sadržaju kolegija Kirurgija koji se izučava na petoj godini studija medicine.
Doc.Pirjavec dugogodišnja je kirurginja Odjela za plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju KBC-a Rijeka.
Knjiga obuhvaća kompletan pristup opeklinama, počevši od bazičnih medicinskih znanosti, anatomije kože – temeljnog organa kojeg zahvaćaju opekline – fiziologije, patofiziologije, imunologije, mikrobiologije pa do kliničke medicine, u prvom redu kirurgije te suvremenih pristupa terapiji poput kožnih transplantata i umjetne kože ali i drugih kliničkih medicinskih grana poput psihologije čime zaokružuje i sveobuhvatno pristupa problemu liječenja opeklina.
U modernoj medicini nudi se i nova stavka u liječenju opeklina i njezinih komplikacija, a to je hiperbarična oksigenoterapija kojoj je posvećeno posebno poglavlje što je iznimno značajno. Autorica obrađuje i specifične opekline nastale u posebnim okolnostima kao što su radijacijski dermatitis i opekline nastale za vrijeme kirurškog zahvata zbog upotrebe elektrokautera što joj značajno podiže vrijednost.
Upravo zbog sveobuhvatnog pristupa tematici knjiga je zanimljiva ne samo plastičnim kirurzima nego i traumatolozima, psiholozima ali i otorinolaringolozima, maksiofacijalnim kirurzima te mnogim drugim medicinskim djelatnicima.
Nije zaobiđen niti izostavljen niti jedan element patogeneze kao niti liječenja opeklina.
Predloženi rukopis je metodički prilagođen predmetu. Autorica se služila odgovarajućom suvremenom literaturom.
Sadržaj rukopisa je iznesen pregledno i jasno u gramatičnom i konceptualnom smislu te je pisan jednostavnim jezikom što čini gradivo lakše savladivim i razumljivim, a time i zanimljivijim. Djelo je jako dobro i logično strukturirano te studentima prikazuje cjelovitu problematiku opeklina, od povijesti do današnjih problema i principa liječenja…Djelo u potpunosti ispunjava zahtjeve znanstveno nastavne literature za navedeni predmet, ali i kao literatura za specijalizante plastične kirurgije i subspecijaliste plastične kirurgije.
Knjiga Aleksandre Pirjavec Mahić je djelo nastalo kao rezultat iznimnog uloženog napora i truda…Navedeni udžbenik nudi puno novih saznanja…

Knjiga ima sve elemente i zadovoljava sve kriterije suvremenog udžbenika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u