Predsjednik Sabora Leko pogriješio

Objavljeno 30.07.2015 - Vijesti

Predsjednik Sabora Leko pogriješio

Potpuno je normalno da je na izvanrednoj sjednici Sabora RH na temu arbitraže Hrvatske i Slovenije, trebala biti i predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda je ne samo predsjednica države nego je i osoba koja je sudjelovala u izvršnoj vlasti na poslovima ministrice za EU integracije i MVP RH. Kolinda je bila i veleposlanik Hrvatske u SADu, te zamjenica veleposlanika u Kanadi. Kolinda je bila i visoko pozicionirana u NATOu, na poslovima zamjenice glavnog tajnika najveće vojne sile svijeta.

Ustav RH, Članak 79. Hrvatski sabor zasjeda izvanredno na zahtjev Predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika. IZVANREDNO zasjedanje Hrvatskog sabora je u izvanrednim situacijama za RH. U ovom povijesnom trenutku za očuvanje nacionalnih interesa potreban je koncenzus svih političkih struktura u državi kao zakonodavne (Sabor) i izvršne vlasti (Predsjednik i Vlada). Predsjednik Hrvatskog sabora mora poštivati Ustav, trodiobu vlasti i institucije hrvatske države. Ako Ustav RH člankom 79. daje ovlasti Predsjedniku i Vladi da sazovu izvanrednu sjednicu Sabora onda Poslovnici nemogu protuustavno onemogućavati sudjelovanje na sjednici Sabora. Ovdje se ne radi o uskostranačkim interesima nego o sudbonosnim interesima RH i Predsjedniku RH se nemože uskratiti ustavno pravo da u tome sudjeluje. Šteta da predsjednik Sabora nije dorastao ovom povijesnom trenutku.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u