Predsjednica se u Bruxellesu sastala s Tuskom

Objavljeno 13.06.2018 - IzdvojenoVijesti

Predsjednica se u Bruxellesu sastala s Tuskom

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je dvodnevnom posjetu Bruxellesu.

Sastala se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Predsjednica je rekla da je s Tuskom razgovarala o hrvatskim prioritetima u okviru Europske unije. Bilo je riječi i o pripremama za predsjedanje u prvoj polovici 2020. godine. To će biti prilično zahtjevno razdoblje i puno izazova i za Europsku uniju, a i za Hrvatsku, kazala je predsjednica RH.

Istaknula je i da je izrazila zabrinutost i zbog novih migracijskih trendova. Potrebno je naći zajedničko i čvrsto rješenje koje će se baviti uzrocima migracija, a ne poticati migracije. Kad bi došlo do pojačanja migracijskih valova ne bi bilo fer da se oslanjamo na države vanjskih granica EU-a, već da se svi pripremimo za takve trendove.

Pozdravljamo i rješenje u vezi s imenom Makedonije. Nadamo se da će ono biti implementirano što prije i da će uskoro krenuti s pregovorima zajedno s Albanijom. Izrazila sam nadu i poticaj Europskom vijeću da se više angažiraju kada je riječ o BiH.

Izrazila sam uvjerenje da treba doći do rješavanja otvorenih pitanja sa svim susjedima, uključujući i Srbiju. Za otvorena pitanja sa Slovenijom kazala sam da je to bilateralni problem, izjavila je predsjednica Republike Hrvatske.

Kolinda Grabar-Kitarović održat će i predstavanje na Centru za europsku politiku (European Policy Centre) na temu: Pet godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji: do sada učinjeno i pogled unaprijed.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u