Predsjednica i premijer složni u Pazinu

Objavljeno 08.05.2015 - Vijesti

Predsjednica i premijer složni u Pazinu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović u Pazinu su nazočili zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović su po dolasku položili vjence i zapalili svijeće kod Središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka u Pazinu, a vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođeno županom Valterom Flegom i predsjednikom saveza Tomislavom Ravnićem.

Svečanost u povodu 70. obljetnice oslobođenja Zagreba i pobjede nad fašizmom održat će se i u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici. Uoči svečanosti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s izaslanstvom položit će vijenac kod Spomenika narodnim herojima na Mirogoju.

Pobjeda nad fašizmom najveća je pobjeda u povijesti civilizacije, izjavio je u Saboru nezavisni zastupnik Damir Kajin. ‘Malo je europskih zemalja imalo tako autentičan pokret protiv fašizma. Narodnooslobodilački pokret u Jugoslaviji bio je uspješniji i od francuskog. Mnogo se toga izrodilo u bivšoj Jugoslaviji, ali isto tako možemo reći da je malo koja zemlja bila socijalnija od one u kojoj smo živjeli. Antifašistički i Domovinski rat trebali bi biti stupovi Hrvatske. Nemojmo rastakati ono što svijet poštuje’, poručio je Kajin.

70. obljetnica pobjede nad fašizmom bila je tema emisije Poligraf Hrvatskog radija. U emisiji su gostovali poptpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić, te povjesničari Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest.

U Gdanjsku je održana proslava u povodu 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, na kojoj je, uz mnoge svjetske čelnike, bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Proslava u Gdanjsku smatra se konkurencijom subotnjoj vojnoj paradi na Crvenome trgu na kojoj se neće pojaviti gotovo nijedan europski čelnik.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u