Predsjednica dobila potvrdu mađarske blokade

Objavljeno 12.09.2017 - Vijesti

Predsjednica dobila potvrdu mađarske blokade

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Mađarskoj je razgovarala s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom kako bi razjasnila situaciju nakon što je Budimpešta prošli tjedan uskratila Zagrebu potporu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), obrazloživši to problemima između Hrvatske i MOL-a.

Nakon susreta predsjednica je izjavila da mađarska i slovenska blokada nisu povezane, no nije najavila nikakvu promjenu mađarskih stajališta.

Rekla bih da smo možda račistili neka pitanja i razbili neke dvojbe koje su postojale, posebno u hrvatskoj javnosti, oko odluke Mađarske da ne podrži Hrvatsku za članstvo u OECD-u. Ono što he sada sasvim jasno, nakon ovih razgovora, da ta odluka nije motivirana političkim razlozima. Uvjeravanja koja sam danas dobila jesu da Mađarska apsolutno želi dalje razvijati s Hrvatskom prijateljstvo na svim razinama kako u političkom smislu tako i u smislu investicija, gospodarstva i slično, objasnila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon razgovora s mađarskim premijerom i predsjednikom.

Dakle, ova oduka Mađarske nije vezana uz slovensku odluku o blokadi Hrvatske zbog arbitraže odnosno zbog neprihvaćanja rezultata arbitraže i nije vezana uz bilo kakvu činjenicu da u tom paketu Mađarska želi ucjenjivati. Riječ je, kako mi je danas objašnjeno, o zaštiti mađarskih poslovnih interesa, jer OECD nije politička organizacija. To je ekonomska organizacija koja štiti investicije i investicijsku klimu, mirno rješevanje sporova i slično. Mađarska je nezadovoljna načinom na koji se dosada postupalo u postupku INA-MOL prethodnih godina. U posljednje vrijeme učinjeni su pomaci i ono o čemu smo se danas definitivno složili da ćemo nastaviti razgovore i da ćemo na svim razinama djelovati kako bi se riješila sva otvorena pitanja uključujući i pitanje INA-MOL, rekla je.

Sa svoje strane sam izrazila, prije svega, neugodno iznenađenje tom odlukom, a i nezadovoljstvo činjenicom da bi se Hrvatsku pokušalo prisiliti na neko rješenje tom odlukom o blokadi ulaska u OECD. Sva uvjeravanja koja sam danas dobila od premijera Orbana i predsjednika Adera jesu da nije riječ ni o kakvim ucjenama nego da je riječ o zaštiti mađarskih interesa i funkcioniranja općenito investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj, dodala je predsjednica.

Jednodnevni radni posjet Budimpešti predsjednica je započela susretom s premijerom Viktorom Orbanom u mađarskom parlamentu. Potom se sastala i s predsjednikom Janosom Aderom.

Zdravica dobrodošlice mađarskog predsjednika Kolindi Grabar-Kitarović

Grabar-Kitarović dobila je objašnjenje za mađarsku blokadu, nakon što se i Slovenija prije nje izjasnila da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo jer Zagreb ne želi provesti kompromitiranu arbitražnu odluku o hrvatsko-slovenskoj granici. U utorak sam u Mađarskoj i razgovarat ću s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsjednikom (Janosom) Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatna objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati, najavila je ranije predsjednica, rekavši da je neugodno iznenađena stajalištem Mađarske.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.

Predsjednica se potom sastala s političkim rukovodstvom i tajništvom Dunavske komisije, a dobila je i počasni doktorat na Sveučilištu Corvinus. Predsjednica će na kraju posjeta održati i predavanje s temom Snažnija Srednja Europa zalog je snažnije Europske unije i transatlantske zajednice: Hrvatski doprinos našoj koheziji i otpornosti. Kolinda Grabar Kitarović istaknula je važnost snažne i povezane srednje Europe koja znači i jaču transatlantsku zajednicu, spomenuvši u tom kontekstu značaj povezivanje putem Inicijative triju mora. “Ne želimo stigmu o srednjoj Europi kao Ahilovoj peti kontinenta i imamo namjeru u potpunosti iskoristiti naš veliki potencijal”, kazala je. Ne smijemo zaboraviti ni važnost euroatlantske perspektive na jugoistoku Europe – području za koje međunarodna zajednica već neko vrijeme gubi interes – koje je od velike strateške važnosti za Europsku uniju, smatra hrvatska predsjednica. Naglasila je kako Hrvatska snažno podupire ideju proširenja EU-a i NATO-a na jugoistok Euorpe te da mlade demokracije predugo sjede u čekaonici bez stvarnog napretka.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u