Predsjednica će u utorak u Mađarskoj tražiti objašnjenje

Objavljeno 10.09.2017 - IzdvojenoVijesti

Predsjednica će u utorak u Mađarskoj tražiti objašnjenje

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će u utorak, kada odlazi u radni posjet Mađarskoj, od vodećih ljudi te zemlje zatražiti objašnjenje o najavi Mađarske da planira uskratiti Hrvatskoj potporu za ulazak u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). “U utorak sam u Mađarskoj i razgovarat ću s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatna objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati”, najavila je predsjednica.

Podsjetimo, mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku Uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.

”Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo”, komentirala je predsjednica.

Mađarska najava uskrate potpore hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u slijedila je nakon slovenske najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

”Ne mislim da bi ova arbitraža trebala određivati slovenski stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Schengena”, rekla je predsjednica. Ocijenila je da su “odnosi Hrvatske i Slovenije u globalu mnogo pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojem se neprestance govori”. Predsjednica je pritom istaknula da “više od milijun Slovenaca posjećuje hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti” te je dodala kako je “isto i s Mađarima”.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u