Pred nama je jubilarni 10. VAFI i RAFI festival

Objavljeno 25.05.2019 - Zabava

Pred nama je jubilarni 10. VAFI i RAFI festival

Deseti jubilarni VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, ponovno će imati dva grada domaćina. Rijeka, gdje će Festival biti održan od 27. do 29. svibnja, te Varaždin koji će ponovno postati centar dječje animacije – od 30. svibnja do 2. lipnja. Na ovogodišnji festival pristiglo je 836 animiranih filmova iz preko 70 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazana 162 animirana filma. Ovogodišnja zemlja partner je Kanada, a uz VANIMU glavni organizator festivala je i riječko Art-kino.

U Rijeci će se od 27. do 29. svibnja 2019. održati drugu godinu za redom RAFI sekcije Festivala u kojoj će se u osam projekcija prikazati 76 kratkometražnim animiranih filmova u 4 kategorije (za dobne skupine 0-6, 7-10, 11-14 i 15-18). RAFI sekcija započinje izložbom animatora Veljka Popovića i poznatog splitskog umjetnika Vaska Lipovca. Na izložbi koja se otvara u Muzeju grada Rijeke u ponedjeljak 27. svibnja 2019. u 18,00 sati bit će prikazan proces stvaranja animiranog filma Biciklisti – od crteža do filma.

U RAFI dijelu Festivala prikazuju se filmovi koje su radili profesionalci za djecu. VAFI sekcija programa, u kojoj se prikazuju filmovi koje su radila djeca i mladi, održat će se u Varaždinu. Ove je godine osim VAFI i RAFI sekcija uvedena i nova treća sekcija. RAFI APP posvećena je animacijama u mobilnim aplikacijama, kao spoju sadržaja, tehnologije i animacije.

U Rijeci će se ove godine održati i poseban program „Youth cinema network conference“ koji će okupiti predstavnike 35 svjetskih festivala posvećenih mladima i za mlade, a sudionici će razmjenjivati iskustva kako bi se razvijali i stjecali nova znanja. Ova je konferencija i specifičnost ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala, budući da se ona svake godine održava u drugoj zemlji, a ove je godine upravo Hrvatska domaćin. Dio konferencije otvoren je i za odgajatelje, učitelje, nastavnike i profesore iz naše županije. Youth Cinema Network konferencija program je koji se odvija unutar programskog pravca Dječja kuća.

Osim službenih i ostalih filmskih projekcija Festival donosi besplatne radionice animiranog filma u Varaždinu i Rijeci. Karla Skok i Morana Bunić, studentice Akademije likovne u Zagrebu, smjer animirani film i novi mediji vodit će radionicu stop animacije za djecu, a za one malo starije radionicu stripa vodit će poznati hrvatski animator i ilustrator Marko Dješka.

Pokrovitelji festivala su grad Varaždin, grad Rijeka, Varaždinska županija, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizulni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije. Sav program Festivala otvoren je za javnost i besplatnog je karaktera, a ostale informacije o programu možete pronaći na internetskim stranicama

Autor: Marta Ban

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u