Praznik rada na 30 stupnjeva, ali kiša stiže

Objavljeno 30.04.2013 - Izdvojeno

Praznik rada na 30 stupnjeva, ali kiša stiže

Danas će se živa u termometru penjati iznad 30°C i to u prvom redu na istoku zemlje i u dolini Neretve. Dakle, temperatura zraka više će nalikovati ljetu nego proljeću. Slično vrijeme očekuje se i na Praznik rada, a najavljivano osvježenje ipak nam neće pokvariti roštilje, stiže tek u četvrtak.

Na Praznik rada vrijeme bi u unutrašnjosti trebalo biti savršeno za boravak na otvorenom. Bit će vruće i pomalo sparno. Samo u Gorskom kotaru i Lici postoji mala mogućnost popodnevnih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, ali u gotovo cijeloj unutrašnjosti ostaje suho, te i dalje toplo proljetno-ljetno vrijeme. Popodne će temperatura biti između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva, u prosjeku ipak koji stupanj manje nego tijekom utorka.

Srijeda će na Jadranu proteći u znaku pretežno sunčanog, a u većini predjela i suhog vremena. U popodnevnim satima samo mjestimično u zaleđu obale, uz prolazno jači razvoj oblaka, može biti pokojeg grmljavinskog pljuska. Noću tiho ili uz burin, danju će puhati slabo jugo i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 23°C na vanjskim otocima do 31°C u dolini Neretve.

Čuvajte se boravka na izravnom suncu, osobito u razdoblju između 11 i 16 sati kad je UV indeks visok. Sunčevo zračenje sad je jako otprilike kao u kolovozu!

Pljuskovi stižu u četvrtak

Veća šansa za kišu i pljuskove bit će na kopnu u četvrtak. Nemojte očekivati neku obilnu kišu koja bi nas dobro zalila, nego frontu s kojom će kiše biti malo i samo mjestimično. Pljuskovi će biti češći i jači popodne i navečer kad je moguća i grmljavina, rijetko gdje i nevrijeme. Temperatura zraka past će za nekoliko stupnjeva, ali i dalje ostaje toplo.

U četvrtak u Dalmaciji djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku i većinom suho iako samo mjestimično popodne postoji mogućnost slabog prolaznog pljuska. Slab pljusak moguć je u drugom dijelu dana u Zagori. Na sjevernom Jadranu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno je moguća kiša ili pokoji pljusak s grmljavinom. U Dalmaciji većinom slabo do umjereno, na moru i pojačano jugo i jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu sjeverozapadnjak do jugozapadnjak. Jutarnje temperature bez promjene, najviše dnevne tek stupanj do dva niže u odnosu na srijedu.

Za vikend nestabilno

Petak i dani vikenda donose unutrašnjosti zemlje izmjenu sunca i oblaka. Uz jači dnevni razvoj naoblake ponegdje su mogući kratkotrajni pljuskovi praćeni grmljavinom ili obična kiša. Ne posvuda i možda ne baš svaki dan. Temperatura zraka bit će vrlo ugodna, ni prevruće ni hladno, baš oko prosjeka za svibanj.

U petak u Dalmaciji pretežno, na sjevernom Jadranu djelomično sunčano, još ujutro mjestimično uz mogućnost pljuska. U Dalmaciji burin, pa slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu će puhati slabo, navečer i umjereno jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Subota u većini predjela Jadranu donosi pretežno sunčano vrijeme, a popodne će u zaobalju mjestimično biti jačeg razvoja naoblake uz mogućnost za lokalni pljusak s grmljavinom. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 23 do 28°C. Nedjelja donosi djelomično sunčano vrijeme uz umjeren razvoj naoblake u popodnevnim satima, kad je mjestimično moguća slaba kiša ili prolazan pljusak s grmljavinom.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u