Potpisan memorandum o provedbi Južnoga plinskog koridora

Objavljeno 17.12.2013 - Gospodarstvo

Potpisan memorandum o provedbi Južnoga plinskog koridora

U Bakuu u Azerbajdžanu potpisan je memorandum o realizaciji plinskog koridora kojim bi se osigurala opskrba europskog tržišta plinom iz te energetski bogate zemlje na jugu Kavkaza. Projekt financira azerbajdžanski konzorcij Shah Deniz.

Potpisivanju memoranduma o razumijevanju između Azerbajdžana, Albanije, BiH, Hrvatske i Crne Gore o suradnji u realizaciji plinovoda Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi nazočili su premijeri država, i hrvatski Zoran Milanović.

Ovaj projekt strateški je važan za Hrvatsku. Osim što bismo dobivali jeftiniji plin, Hrvatska se nada zaradi od transporta i prodaje plina europskim zemljama. Važnu odluku u Bakuu čeka i premijer Zoran Milanović koji bi trebao nazočiti potpisivanju memoranduma o razumijevanju između Azerbajdžana, Albanije, BiH, Hrvatske i Crne Gore o suradnji u realizaciji plinovoda Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi.
Važan alternativni pravac za opskrbu EU-a plinom

Konzorcij Shah Deniz izabrao je Transjadranski plinovod za dobavni pravac prema jugoistoku Europe. Tim se plinovodom planira iz jednog od najvećih svjetskih polja plina Shah Deniz II opskrbljivati europsko tržište s 16 milijardi prostornih metara plina godišnje, od čega 6 milijardi za Tursku, a ostalo preko Grčke i Albanije ispod Jadranskog mora prema jugu Italije.

Hrvatsku zanima južni krak tog plinovoda, odnosno njegovo spajanje u albanskoj Fieri s Jadransko-jonskim plinovodom, koji bi prolazio neumskim koridorom do Splita. Taj bi krak bio dug 516 km, hrvatski dio je 250 km, a procijenjena vrijednost investicije je 265 milijuna eura. Očekuje se da će gradnja početi 2015. i teći zajedno s Transjadranskim plinovodom.

Hrvatska bi, zahvaljujući tome, za nekoliko godina mogla zarađivati na transportu i prodaji plina, a hrvatskim građanima bit će osigurana sigurna dobava plina koji će biti među jeftinijima u regiji.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u