Posljednji monitoring: Ispunili obveze i očekujemo zeleno svjetlo

Objavljeno 27.03.2013 - Vijesti

Posljednji monitoring: Ispunili obveze i očekujemo zeleno svjetlo

Očekujemo u punoj mjeri pozitivno izvješće jer znamo sami što smo rješavali – pitanje pograničnog režima sa susjednim zemljama koje nisu članice, pitanje brodogradnje za čije smo rješavanje dobili pohvalu od potpredsjednika Europske komisije zaduženog za politiku tržišnog natjecanja Joaquína Almunie i pitanje slovenske ratifikacije i odnosa sa Slovenijom. Ispunili smo sve obveze definirane u deset točaka i očekujemo zeleno svjetlo.

Najavila je to, među ostalim, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prije sutrašnje posebne sjednice Vlade, na kojoj će izvješće predstaviti povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle.

Pusić je također objasnila da zemlje koje nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor već imaju definirane datume zaključenja ratifikacije, a procesu će nesumnjivo pridonijeti i pozitivan izvještaj o monitoringu. Tako je Nizozemska završila pola procesa ratifikacije, u Belgiji je ugovor ratificiralo 6 od 7 parlamenata, Njemačka je najavila da će ratifikacija biti završena početkom lipnja, a Slovenija da će ugovor ratificirati 2. travnja.

Što se tiče prijevoda pravne stečevine, on će, rekla je ministrica, biti gotov mnogo prije prvog srpnja. Naime, u odnosu na listopad prošle godine utrostručen je broj prevedenih stranica mjesečno, poboljšana je suradnja s europskom stranom te je sad jasnija slika što su prioriteti.

Vezano uz količinu novca koji je Unija predvidjela za Hrvatsku, ministrica Pusić, među ostalim, istaknula je kako su osnovni cilj dva velika projekta – pelješki most te navodnjavanje poljoprivrednih površina. Također, predviđen je niz prometnih projekata te onih infrastrukturnih po općinama i gradovima.

EU: Reformski proces u RH je ireverzibilan

Europska komisija će u utorak objaviti završno izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine u kojemu će ocijeniti da je Hrvatska potpuno spremna za članstvo u Europskoj uniji, ali to ne znači da je sve savršeno i da ima prostora za opuštanje, ističu europski izvori.

Vjerujemo da je proces pregovora s Hrvatskom bio solidan i vjerodostojan. Kada smo zaključili da se pregovori mogu zatvoriti, bili smo uvjereni da je Hrvatska dosegnula onu točku s koje nema povratka natrag, da je proces ireverzibilan. Rekao je to izvor objašnjavajući razloge zašto Komisija ne želi postpristupni monitoring kakav još i danas imaju Bugarska i Rumunjska.

Komisija ne kaže da je situacija u Hrvatskoj kada je posrijedi borba protiv korupcije i organiziranog kriminala aspolutno savršena, potrebno je nastaviti s tim procesima, ali vjerujemo da je Hrvatska postigla jako puno, da postoje rezultati. Mi potičemo Hrvatsku da nastavi u tom pravcu i da pokaže kako nema opuštanja jednom kada uđe u EU. Računamo na njihov osjećaj odgovornosti da će nastaviti u tom pravcu, rekao je izvor.

Europska komisija će u drugoj polovini ove godine objaviti izvješće o borbi protiv korupcije u svim zemljama članicama, što znači da nijedna zemlja članica, uključujući Hrvatsku, neće biti zasebno tretirana.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u