Porinut putnički brod za polarne ekspedicije

Objavljeno 17.05.2020 - GospodarstvoIzdvojeno

Porinut putnički brod za polarne ekspedicije

U Brodograđevnoj industriji Split porinuta je Novogradnja 487, putnički brod za polarne ekspedicije, koji će nositi ime Ultramarine.

Riječ je o tehnološki naprednom brodu za polarne ekspedicije, koji je ugovoren s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije koja u svome portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Brod je u more porinula kuma Andrea Mutak članica Udruge Anđeli, koji se brinu o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju. Nakon porinuća je izjavila kako je sretna zbog svega, čestitavši radnicima škvera na odličnom poslu. Bila je počašćena svojim “velikim kumčetom kojem želi sretan put i mirno more”.

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih.

– Nakon sedam godina što smo ovdje i nakon pet godina imamo profite. Držimo naših preko 2000 zaposlenih i još nekoliko tisuća kooperanata tako da mislim pogotovo u ovo doba korone kad je veliki uspjeh što smo uspjeli s planovima postići da ide na porinuće. Mislim da je to jako dobar uspjeh za sve skupa i cijelu zajednicu, rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Ministar Horvat istaknuo je kako su u mandatu ove vlade išla tri projekta koji su dobili državno jamstvo, od čega su dva projekta isporučena i državna jamstva vraćena u državni proračun. Današnji projekt je treći po redu, završen je 70%, a siguran je da će u nekoliko sljedećih mjeseci državno jamstvo koje su dali za taj brod biti vraćeno u državni proračun.

– To je jednostavna filozofija na kakav način funkcioniramo u ove tri godine. Brodosplit dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna. Na ovom brodu kroz kamatu je zaradila Hrvatska banka za obnovu i razvitak, kroz isplate poreza i doprinosa korist ima lokalna zajednica i državni proračun, kao i drugi javni servisi, poručio je Horvat.

Inače vrijednost broda je preko 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR, a jamstvo je 16. 05. 2018. svojom odlukom dala Vlada RH.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u