Porast temperature, ali i jačanje bure…

Objavljeno 03.04.2020 - Vijesti

Porast temperature, ali i jačanje bure…

Tko je čekao – dočekao je! Počelo je dugotrajnije stabilno razdoblje, u većini Hrvatske uz puno vedrine, barem u meteorološkom smislu. A nakon duljeg vremena imat ćemo i mnogima ugodnu toplinu, posebice u Velikom tjednu, s nadom ublažavanja i skorog prestanka ovog “koronastanja”. Naravno, uz daljnje pridržavanje preporuka Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

No, tijekom vikenda će još, unatoč porastu temperature, dojam svježine, pa i hladnoće, nekima pojačavati prolazno više oblaka, te još više – vjetar! U unutrašnjosti umjeren, gdjekad i jak sjeveroistočnjak, početkom novoga tjedna istočnjak i jugoistočnjak, a na Jadranu često jaka bura, mjestimice na udare i olujna, osobito podno Velebita, gdje će se uglavnom zadržati i početkom sljedećega tjedna.

Mraz je moguć malo gdje i kada, uglavnom po gorskim kotlinama, i to znatno slabiji nego prošlih dana, nekih i rekordnih!

Subota: većinom suho, uz porast temperature, ali i vjetrovitije

Krunoslav Mikec, dip. ing.: “U subotu prijepodne će u istočnim predjelima Hrvatske biti većinom sunčano. Od sredine dana ponegdje umjerena, moguće i povećana naoblaka. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura će zraka nakon jutarnjih -1 do 2 °C danju porasti do vrijednosti između 15 i 18 °C.

Podjednako toplo danju i u središnjoj Hrvatskoj, uz manje hladno jutro nego u petak, uz najnižu temperaturu od 0 do 4 °C. Uz sjeveroistočni vjetar prvi dio dana proteći će uz obilje sunca, a sredinom dana i poslijepodne bit će prolazno oblačnije.

Oblaka će u drugom dijelu dana biti više i u dijelu gorske Hrvatske te ponegdje na sjevernom Jadranu. Na moru će zapuhati bura, mjestimice jaka s olujnim udarima, a u gorju će biti sjeveroistočnjaka. Valja napomenuti kako će u kotlinama gorske Hrvatske još biti jutarnjeg mraza jer će najniža temperatura ponegdje biti oko 0 °C i niža.

U Dalmaciji će subota biti uglavnom sunčana, uz višu temperaturu zraka nego u petak – većinom od 17 do 20 °C. No, puhat će bura, slaba i umjerena, mjestimice i jaka, s olujnim udarima.

Bure će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, također ponegdje na udare jake pa i olujne. Uz više oblaka u prvom dijelu dana nego u drugom dnevna temperatura će, kao i drugdje na Jadranu, biti osjetno viša nego u petak.”

Slijede stabilni i topliji dani…

“U nedjelju na kopnu podjednako toplo kao u subotu, a početkom tjedna temperatura će zraka još malo porasti. Prevladavat će sunčano, a prolazno će više oblaka biti tijekom nedjelje. Puhat će sjeveroistočni i istočni, od ponedjeljka na istoku jugoistočni vjetar, povremeno moguće i jak.

Na Jadranu u nedjelju još umjerena i jaka, na udare mjestimice olujna bura. Početkom tjedna ona će oslabjeti i ponegdje okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar. Uz obilje sunca bit će ugodno toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka većinom oko 20 °C.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u