Počelo nevrijeme u Hrvatskoj

Objavljeno 05.01.2017 - Vijesti

Počelo nevrijeme u Hrvatskoj

U Hrvatsku sa sjevera Europe stiže vrlo hladan zrak te se očekuje da bi moglo biti jakog i olujnog vjetra te povremenih naleta snijega.

Državni hidrometeorološki zavod poslao je niz upozorenja preko Meteoalarma. Najozbiljnija su ona crvena zbog orkanske bure koja će ponegdje puhati do čak 185 kilometara na sat.

Tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 stupnjeva, osobito u gorju. Uz promjenjivu su naoblaku mogući naleti snijega i na moru, čak i na udaljenijim otocima.

Dežurne službe su u pripravnosti, od medicinskih ekipa do komunalnih poduzeća. Prvi je put Splićanima izdano upozorenje da zaštite vodovodne instalacije od smrzavanja.

Sto i pedeset ekipa Zimske službe Zagrebačkih cesta prije 10 sati izašle su na teren kako bi posipale solju i sipinom sve glavne prometnice, mostove, nadvožnjake, prilaze javnim institucijama, linije javnog gradskog prijevoza i brdske linije, a na raspolaganju im je 18.000 tona soli i 2500 tona sipine, objavile su Zagrebačke ceste.

Pet ekipa Zimske službe je na Sljemenu, gdje čiste i posipavaju Sljemensku cestu, a riječ je o pojačanom broju ekipa zbog “Snježne kraljice”. Mala zimska služba čisti pločnike, tramvajska i autobusna stajališta, gradske stube i šetnice u parkovima. Ekipe Zagrebparkinga čiste parkirališta koja se naplaćuju.

Otkazani i preusmjereni letovi iz Zračne luke Dubrovnik ; u Konavlima pao snijeg

Letovi u dolasku i odlasku iz Zračne luke Dubrovnik zbog loših vremenskih uvjeta preusmjereni su za Split, potvrdili su iz Zračne luke, a zbog jakog vjetra za prvu skupinu vozila zatvoren je Tuđmanov most, navode iz Hrvatskog autokluba.

U dubrovačkoj Zračnoj luci doznaje se da se putnici prevoze autobusima prema splitskom aerodromu. Prvi autobus ide u 13 sati u Split, a drugi u 16.30. To su letovi za Zagreb i Frankfurt, a ista je stvar i s dolascima, rekla je dežurna dispečerica. Dodaje kako je jutrošnji let Turkish Airlinesa iz Istanbula u Dubrovnik otkazan.

U Konavlima je pao snijeg. Na višim predjelima od jutra ga je ondje napadalo pet centimetara, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud.

Hrvatski autoklub izvijestio je jutros da snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

U HRT-ovom Studiju 4 zapovjednik Civilne zaštite Petar Vidas kazao je da
Državna uprava za zaštitu i spašavanje ima fazu pripreme i upozoravanja. Tako da smo mi svake godine u pripremi zimskih uvjeta odradili određene pripreme sa jedinicama lokalne uprave i samouprave obzirom da su one lokalno nadležne za postupanja u slučajevima loših vremenskih neprilika, istaknuo je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje kazao je da posebnu pozornost treba posvetiti starijim osobama. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar uputili su priopćenje s uputama i preporučenim mjerama zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u