Počela sezona trešanja, urod 70% manji od prošlogodišnjeg

Objavljeno 28.05.2020 - Gospodarstvo

Počela sezona trešanja, urod 70% manji od prošlogodišnjeg

Počela je sezona trešanja, a urod je u kontinentalnoj Hrvatskoj u prosjeku 70 posto manji od prošlogodišnjega.

Slično će biti i s višnjama, ranim šljivama, marelicama, orasima jer je voćnjake i ovog proljeća poharao mraz. U Hrvatskoj voćarskoj zajednici procjenjuju da će štete od elementarnih nepogoda ove godine premašiti pola milijarde kuna.

Na pola hektara nasada u Kovačevcu lani su ubrali gotovo pet tona trešanja. Ove godine, procjenjuju, bit će jedva 500 kilograma. Ostalo je uništio mraz.
– Već su sad počeli uvoziti iz Španjolske, Grčke – znači gdje je njima sezona već pri kraju i praktički veliki distributeri, uvoznici će nas još s tom cijenom dodatno uništiti, kaže Željko Ledinski, vlasnik OPG-a, predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

Za razliku od Željka Ledinskog, obitelj Blažeković svoje nasade u Zrinskoj nije osigurala.
– Nadaš se, neće te jer zapravo je problem kod toga što oni vama priznaju tek nakon 20 posto, a uvijek je nešto bilo od plodova. Ova godina je jako loša.
Da osiguravateljske kuće nisu povisile cijene, kažu voćari, mnogo bi ih se više odlučilo osigurati nasade, ističe Ana Blažeković, OPG Blažeković, Bjelovar.
– Uz to, potrebno bi bilo značajna sredstva da možemo dobiti iz fondova za nabavu orošavanja kao najefikasnijeg načina zaštite, za nabavu lovaca mraza, kaže Ledinski.

A budući da je ponuda slaba, maloprodajne su cijene veće nego lani. Na bjelovarskoj tržnici za kilogram trešanja traži se od 25 do 40 kuna. Ovisno o tome prodaju li ih proizvođači ili prekupci.
– Nek prodaje svako svoje. Evo, to mi je bitno da svako prodaje svoje. A ono što se pretražuje, mi bi htjeli da oni prodaju negdje drugdje ili da se bave drugačijim načinom prodaje, smatra Blažeković.

Kako bi zaštitili i unaprijedili svoje, domaći proizvođači u Bjelovaru namjeravaju se udružiti u maloprodaji, pa se uskoro može očekivati i otvaranje trgovine u kojoj će se moći kupiti njihovi proizvodi.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u